toprakbilgi.com

Gönderen Konu: Organik Balı Anlama  (Okunma sayısı 2032 defa)

Çevrimdışı Demir

Organik Balı Anlama
« : Ağustos 23, 2016, 23:00:13 »
ORGANİK BAL NASIL ANLAŞILIR?
   Organik bal sorunu ülkemizde “ televizyon reklamları “ sonrasında ciddi bir problem oluşturmaya başladı. Özellikle Bakanlığı sahte bal satıyorlar diyerek afişe ettiği bazı firmaların ardından insanlar bal alım konusunda daha şüpheci ve daha dikkatli davranır oldular. Özellikle hakiki bal yani organik bal nasıl anlaşılır konusunda ise akıllara birçok soru gelir oldu.

Peki, ama organik bal nasıl analiz edilebilir?

   Öncelikli olarak elbette aldığınız yer son derece önemlidir. Organik bal almak isteyenlerin marketlerden çok aktarlara yönelmesi daha doğru olacaktır. Aktarların büyük bir bölümü bitkisel ürünlere ağırlık verdiği için ve büyük bir bölümü de kendisi üretim yaptığı için doğal olma ihtimali daha yüksek olur.

   Bir diğer yandan balın organik olduğunu anlamak için iki yol izleyebilirsiniz.

   İlk olarak balı çok cıvık olmadığı bir zamanda (hafif katı olabilir) bir çay kaşığı ile alıp tabağa dökmeyi denersiniz. Eğer bak sıvı bir şekilde akmıyor ve kıvamı sürekli yukarı doğru çekip uzuyorsa balınız organiktir.

   İkinci olarak ise balınızı buzdolabına atar ve dolapta kaldığı süreden sonra balınızı dışarı çıkartırsınız. Eğer balınız ŞEKERLENMİŞ ise yani KRİSTALİZE olmuş ise balınız hakiki bir baldır.Şekerlenmeyen bal kesinlikle orijinal bal olmayıp, içerisinde mutlaka katkı maddesi barındırmaktadır. Bu sebepten dolayı da tercih edilmemelidir.

YANLIŞ BİLİNEN GERÇEK


   İnsanlar şekerlenen balın içerisinde şeker olduğunu sanırlar ancak; durum böyle değildir. Aynı kelime üzerinden geldiği için insanlar şekerlenmiş yani kristalize olmuş balın içerisinde şeker var zanneder ve balı almazlar.

   Organik balın sertifikası belgesi tse belgesi olması lazım.Öyle organik bal demekle olmuyor.

Alıntı

Çevrimdışı sebazios

Ynt: Organik Balı Anlama
« Yanıtla #1 : Ağustos 24, 2016, 00:02:29 »

Resmin Orjinal Boyutu Icin Tiklayiniz

Bu arada bilgiler için teşekkürler.


Çevrimdışı sebazios

Ynt: Organik Balı Anlama
« Yanıtla #2 : Ağustos 24, 2016, 00:10:57 »
Satın alacağımız balın sahte olup olmadığını anlamının bir yolu da ambalajına bakmaktır:


Resmin Orjinal Boyutu Icin Tiklayiniz

Eğer bal damacana ile satılıyorsa, yapımında arılarla birlikte çakalların da görev aldığına emin olabilirsiniz.

Çevrimdışı Demir

Ynt: Organik Balı Anlama
« Yanıtla #3 : Ağustos 24, 2016, 08:40:24 »
Satın alacağımız balın sahte olup olmadığını anlamının bir yolu da ambalajına bakmaktır:


Resmin Orjinal Boyutu Icin Tiklayiniz

Eğer bal damacana ile satılıyorsa, yapımında arılarla birlikte çakalların da görev aldığına emin olabilirsiniz.
Hatta arılar h görev almamış bile olabilirler :)

ASUS_Z00VD cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi


Çevrimdışı Cebrail68

Ynt: Organik Balı Anlama
« Yanıtla #4 : Eylül 22, 2016, 10:19:12 »
yerken boğazda yanma olması gerekiyor

Çevrimdışı Demir

Ynt: Organik Balı Anlama
« Yanıtla #5 : Eylül 22, 2016, 12:10:55 »
yerken boğazda yanma olması gerekiyor
Aynı balı yeseniz de her zaman boğazda yanma hissetmezsiniz.

Çevrimdışı Cebrail68

Ynt: Organik Balı Anlama
« Yanıtla #6 : Eylül 22, 2016, 12:45:23 »
Aynı balı yeseniz de her zaman boğazda yanma hissetmezsiniz.
anladım teşekkürler bir kaç deneme yolu daha buldum denemek gerek aslında
Bir kaşığa bal koyup ateşe tuttuğunuzda gerçek bal oldukça akışkan olur , dayanıklıdır geç yanar , glikoz balı ise çabuk yanar ve kömürleşir.

Çevrimdışı Demir

Ynt: Organik Balı Anlama
« Yanıtla #7 : Eylül 22, 2016, 12:47:52 »
anladım teşekkürler bir kaç deneme yolu daha buldum denemek gerek aslında
Bir kaşığa bal koyup ateşe tuttuğunuzda gerçek bal oldukça akışkan olur , dayanıklıdır geç yanar , glikoz balı ise çabuk yanar ve kömürleşir.
Onu bilmiyorum ama gerçek bal soğuk havada şekerlenir. Sahte bal eskisi gibi olur. Zeytinyağı mantığı.

Çevrimdışı Cebrail68

Ynt: Organik Balı Anlama
« Yanıtla #8 : Eylül 22, 2016, 12:50:28 »
Onu bilmiyorum ama gerçek bal soğuk havada şekerlenir. Sahte bal eskisi gibi olur. Zeytinyağı mantığı.
evet onu biliyorum ama çoğu kişi balı dolaba konduğunda şekerleniyorsa sahte bal diye biliyor,

Çevrimdışı KayseriOnur

Ynt: Organik Balı Anlama
« Yanıtla #9 : Aralık 19, 2018, 08:51:02 »
Bal herşeyden  önce higrofildir. Sadece Akışkanlığı  dikkate alınarak test edilemez. 1 dakikada bodrum katta, zeminde ve 10. Katta farklı şekilde akışkan olur.

Çevrimdışı KayseriOnur

Ynt: Organik Balı Anlama
« Yanıtla #10 : Aralık 19, 2018, 08:53:06 »
Boğazda yanma kişiden kişiye değişir. Hatta baldan bala da değişir. Ülkemizde sadece giresun civarındaki orman gülü bitişine çalışan arıların derlediği bal acı bal diye bilinir ve halüsinasyonlar gördürür

Çevrimdışı KayseriOnur

Ynt: Organik Balı Anlama
« Yanıtla #11 : Aralık 19, 2018, 08:54:24 »
Son olarak şekerleme.
Bal zaten bir şeker.
Salgı balları dediğimiz ayçiçeği çam gibi ballar daha çabuk donar. Dolaba koymanız gerekmez