toprakbilgi.com

Gönderen Konu: Fıstık Çamı Yetiştiriciliği ve Çam Fıstığı  (Okunma sayısı 9699 defa)

Çevrimdışı Demir

Fıstık Çamı Yetiştiriciliği ve Çam Fıstığı
« : Ağustos 14, 2016, 00:15:46 »
Fıstık Çamı Yetiştiriciliği ve Çam Fıstığı
Çam Fıstığı yetiştiriciliği kolay ve uzun ömürlü olması nedeniyle bilen birçok kişinin hayal ettiği bir üründür. Hem yaşlılığa hem de geleceğe yatırım olarak seçilebilecek en iyi seçeneklerden biridir.

   Fıstık Çamı'nın iklim ve toprak istekleri nelerdir?


   Fıstık çamıi iklim olarak akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yetiştirilebilir.  Fidanların yeni dikildiği yıllar dışında su ihtiyacı az olduğu için su olmayan arazilerde de fıstık çamı yetiştirilebilir.

   Toprak isteği olarak kumlu tınlı topraklarda daha iyi yetiştirmek mümkündür. Fıstık çamı yetiştirmek istenilen alanın uzun süreli su tutmayan bir yer olması önem arz etmektedir. Aksi takdirde  çam ağaçların kuruması kaçınılmazdır.

   Fidanların Dikim Zamanı ve Bakım İşlemleri


   Fıstık çamı fidanları sonbaharda toprakla buluşturulur. Fidanların arası 5mx5m aralığında olması ilk dikim için yeterli olup çamlar gelişip 30 - 40 yaşına geldiğinde seyreltme işlemi gerektirebilir. Fidanlar dikildikten sonra az miktarda can suyu vermek fidanın tutmasını hızlandıracaktır.

   Fıstık çamlarının bakım işlemi diğer bahçe bitkilerine göre oldukça kolaydır. Fidanlar kendi suyunu alabilecek duruma gelene kadar belirli aralıklarla sulanması dışında kimyasal gübre ve ilaç gereksinimi yoktur. (olağanüstü durumlar dışında)   

   Çam ağaçları 5 - 6 yaşına geldiğinde alt budaklar budanır ve çam ağacının boyunun uzaması sağlanır. Budama işlemi 2 - 3 yılda bir tekrarlanmalıdır. Budama işlemi yapılmadığında kozalak tutumu ve gelişimi azalır. Aynı zamanda hasat işlemi de zorlaşır.

   Fıstık Çamlarında Verim ve Hasat


   Fıstık çamları ilk meyvesini 9 - 10 yaşlarında vermeye başlar. bu yaşalardan 25 - 30 yaşına kadar verimi artar ancak en yüksek verime ulaşmak için ağaçarın 30 - 50 yaş aralığında olması gerekmektedir.

   Fıstık çamlarında verim hasattan sonra çıkan künere göre değerlendirilir. Verim bölgeden bölgeye değiştiği için tam bir rakam vermek doğru olmayacaktır. Örneğin, yüksek ve havadar olan bölgelerde 100 çam ağacından 500 ile 1000 kg arası küner almak mümkünken, çok hava almayan ve alçak bölgelerde daha az küner alınabilir.

   Fıstık çamlarında hasat işlemi ise her yıl ekim ayından nisan ayına kadar devam eder. Hasat keye denilen aletle ağaçların üstüne çıkılarak yapılır. Hasadı yapılan kozalaklar haziran ve temmuz aylarına kadar depolarda bekletilir ve bu aylar geldiğinde açık alanlara serilerek güneşte açılması sağlanır. Açılan kozalaklar makine ile hasat edilir ve künerler kozalaklardan ayrılır. Çıkarılan künerler yıkanır ve yüzdürme yöntemiyle boş ve dolu künerler ayrılır. Dolu künerler kurutulduktan sonra satılır.

  Fıstık Çamının ve Çam Fıstığının Ekonomik Değeri

  Fıstık çamı yetiştiriciliğinin en büyük geliri küner olmasına rağmen tek gelir kaynağı değildir. Küner, Kapçık ve odun olarak değerlendirilir. Künerler yıldan yıla değişmek üzere yaklaşık 15 ile 20 TL/kg olarak satılırken kapçıklar ise 15 ile 30 krş/kg olarak değerlendirilir. Kapçıklar yakacak olarak değerlendirilir. Odun ise mobilya sanayii ve yakacak olarak değerlendirilir.

  Fıstık Çamlarını İşlerken Kullanılan Malzemeler


Kozalakları indirmek için kullanılan keye:


Resmin Orjinal Boyutu Icin Tiklayiniz

Kozalak İndirme (Çam İndirme) :


Resmin Orjinal Boyutu Icin Tiklayiniz

Kozak Sergisi:


Resmin Orjinal Boyutu Icin Tiklayiniz

Kozak Çıkarma:


Resmin Orjinal Boyutu Icin Tiklayiniz


Resmin Orjinal Boyutu Icin Tiklayiniz



Küner:


Resmin Orjinal Boyutu Icin Tiklayiniz

Diğer Fotoğraflar:


Resmin Orjinal Boyutu Icin Tiklayiniz


Resmin Orjinal Boyutu Icin Tiklayiniz


Resmin Orjinal Boyutu Icin Tiklayiniz


Resmin Orjinal Boyutu Icin Tiklayiniz


Resmin Orjinal Boyutu Icin Tiklayiniz

Çevrimdışı DeHLiZ

Ynt: Fıstık Çamı Yetiştiriciliği ve Çam Fıstığı
« Yanıtla #1 : Ağustos 17, 2016, 17:33:09 »
Eline sağlık Ali birçok kişi bu konuda bilgi sahibi olmayı istiyor, özellikle son yıllarda halk eliyle ıslah çalışmaları kapsamında bayağı da ekimi yapıldığı ve devlet tarafından desteklendiği için merak salınmıştı. Teşekkürler

Çevrimdışı sebazios

Ynt: Fıstık Çamı Yetiştiriciliği ve Çam Fıstığı
« Yanıtla #2 : Ağustos 17, 2016, 19:07:51 »
Ali çok güzel, faydalı bir konu olmuş. Eline, emeğine sağlık.

Bu arada fotoğraflardaki romörk içerisindeki fıstıklar sizin mi? Sizin ise toptan alış fiyatları ne civarda şu an için?

Çevrimdışı Demir

Ynt: Fıstık Çamı Yetiştiriciliği ve Çam Fıstığı
« Yanıtla #3 : Ağustos 17, 2016, 21:07:19 »
Ali çok güzel, faydalı bir konu olmuş. Eline, emeğine sağlık.

Bu arada fotoğraflardaki romörk içerisindeki fıstıklar sizin mi? Sizin ise toptan alış fiyatları ne civarda şu an için?

Şu an elimizde kalmadı yılmaz abi. Elinde tutan vardır. Şu günlerde toptan küner alış fiyatı 16.5 TL/kg.

Fıstık ise 130 ile 150 TL/kg arası değişiyor.

Çevrimdışı Demir

Ynt: Fıstık Çamı Yetiştiriciliği ve Çam Fıstığı
« Yanıtla #4 : Ağustos 17, 2016, 21:08:48 »
Eline sağlık Ali birçok kişi bu konuda bilgi sahibi olmayı istiyor, özellikle son yıllarda halk eliyle ıslah çalışmaları kapsamında bayağı da ekimi yapıldığı ve devlet tarafından desteklendiği için merak salınmıştı. Teşekkürler

Gürsel Abi, son zamanda teşvik çok olsa bile verim çok düştü. Bizim Kozak Bölgesi yavaş yavaş uzaklaşıyor bu işten.

Çevrimdışı DuSTeRo

Ynt: Fıstık Çamı Yetiştiriciliği ve Çam Fıstığı
« Yanıtla #5 : Ağustos 17, 2016, 22:01:14 »
Çok harika bir anlatım olmuş paylaşım için teşekkürler merak ettiğim bir konuydu..

Çevrimdışı sebazios

Ynt: Fıstık Çamı Yetiştiriciliği ve Çam Fıstığı
« Yanıtla #6 : Ağustos 17, 2016, 23:01:37 »
Ali, sizin ilçenin adı (Kozak) kozalak kelimesinden mi geliyor?

Çevrimdışı DuSTeRo

Ynt: Fıstık Çamı Yetiştiriciliği ve Çam Fıstığı
« Yanıtla #7 : Ağustos 17, 2016, 23:41:47 »
Ali bizim burda fıstık çamı yetiştiren oldu ağaç kocaman oldu ama kozalak hiç yapmıyor neden kaynaklanıyor olabilir  ?

Çevrimdışı Demir

Ynt: Fıstık Çamı Yetiştiriciliği ve Çam Fıstığı
« Yanıtla #8 : Ağustos 17, 2016, 23:53:25 »
Ali, sizin ilçenin adı (Kozak) kozalak kelimesinden mi geliyor?

Bizim ilçe Bergama, Yöre Kozak Yaylası. Biz kozalak demez kozak deriz. Yörenin adı buradan gelir.

Çevrimdışı Demir

Ynt: Fıstık Çamı Yetiştiriciliği ve Çam Fıstığı
« Yanıtla #9 : Ağustos 17, 2016, 23:59:23 »
Ali bizim burda fıstık çamı yetiştiren oldu ağaç kocaman oldu ama kozalak hiç yapmıyor neden kaynaklanıyor olabilir  ?

Toprağı beğenmez, fazla su bulur yapmaz, budanmaz yapmaz. Bir sürü sebebi olabilir.

Çevrimdışı Hermiyas

Ynt: Fıstık Çamı Yetiştiriciliği ve Çam Fıstığı
« Yanıtla #10 : Ağustos 30, 2016, 09:13:56 »
Kilosu 130 lira ama yetiştiricisi mutsuz

Türkiye'deki çam fıstığının yüzde 80'nin yetiştirildiği Kozak Yaylası'nda rekolte 2 bin tonlardan 500 tonlara kadar düştü

Ana Sayfa» Ekonomi» Ekonomi - Diğer


Türkiye'de çam fıstığının "ana yurdu" olarak adlandırılan ve ülkede bu ürünün yüzde 80'ini üreten İzmir'deki Kozak Yaylasında fıstık yetiştiricileri, yaklaşık 9 yıldır devam eden rekoltedeki düşüş nedeniyle zor günler yaşıyor. Çiftçilerden bazıları ürünün kilosu 130 lira olmasına rağmen rekoltedeki düşüklük nedeniyle başka ürünlere yöneliyor.

Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Ürper, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2009 yılından bu yana çam fıstığında sebebi henüz belirlenemeyen bir verim sorunu yaşandığını, bu nedenle yaklaşık 2 bin tonluk üretimin 500 tonlara kadar düştüğünü belirtti. Bölgedeki 16 mahallenin ana geçim kaynağının çam fıstığı olduğuna dikkati çeken Ürper, kilosu 130 liraya satılan fıstık çamını yetiştirenlerin artık bu üründen para kazanamaz hale geldiğini aktararak, "Yayla genelinde üreticinin yıllık kazancı 20-25 milyon liraya düştü. Eskiden 200 milyon lira civarındaydı" dedi.

Ürper, çam fıstığının yüzde 80'ini Kozak'ta üretildiğini, üretimin yüzde 75-80'inin ihraç edildiğini ifade ederek, "Kalite olarak da çok kaliteli fıstıklar yetişiyor bu bölgede. Burada üretilen çam fıstığı tüm dünyada lezzet açısından tutuluyor. Bu nedenle diğer ülkelerde üretilen fıstıklardan daha yüksek fiyatlarda alıcı bulabiliyor. Rekolte sorunu nedeniyle düşük ihracat rakamlarıyla ortaya çıkıyoruz. 10 birim satarken 3 birim satıyoruz. İthalatçılar ihtiyacını başka ülkelerden, daha düşük kaliteli ürünlerle karşılıyor" diye konuştu.

"Ağaçlar kesilmeye başlandı"

Rekoltedeki düşüşün sebebinin birçok üniversitece araştırıldığını kaydeden Ürper, sebebin belirlenemediğini söyledi. Ürper, üreticilerin ağaçlarını kesmeye başladığına işaret ederek, kesimlerin devam etmesi halinde çam fıstığının ana yurdunda yavaş yavaş ağırlığını kaybedeceğine işaret etti.  Ürper, bölgede çam fıstığı araştırma merkezi kurulması için ilgili kurumlarla görüştüklerini, amaçlarının bölgenin ana geçim kaynağı fıstıkla ilgili bilimsel çalışmaların bir merkez bünyesinde yapılması olduğunu belirtti. 

Üreticiler mutsuz

Yayladaki mahallelerden Yukarıbey'in muhtarı Yusuf Doğan, yayladaki mahallelerde 7 bin-7 bin 500 nüfusun bulunduğunu, nüfusun tamamına yakınının çam fıstığıyla geçindiğini anlattı. Doğan, 2009 yılından bu yana kozalakların içinin boş çıktığını, kozalaktaki doluluğun yüzde 90'lardan yüzde 5'lere kadar düştüğünü kaydetti. Bergama'ya 20 kilometre uzaklıktaki yaylada ortalama 17 bin hektar alanda 10 milyon fıstık çamı bulunduğunun altını çizen Doğan, fıstıktan para kazanamayan çiftçinin 50 yıllık fıstık çamlarını keserek yerine mısır, yonca gibi ürünler dikmeye başladığını belirtti. 

Doğan, bazı çiftçilerin ise göçmeyi seçtiğini, sadece kendi mahallerinde 150 civarında kişinin başka bir iş bulmak amacıyla çevre ilçelere göç ettiğini, 16 mahalle genelinde göç edenlerin sayısının bini geçtiğini ifade etti. Ağacı olmasa da fıstık işleme tesisinde çalışarak geçimini yine fıstıktan sağlayanların da işletmelerin işçi çıkartması nedeniyle işsiz kaldığını, sigortalı bir iş için mahalleyi terk ettiğini kaydeden Doğan, eskiden her yıl yaklaşık 10 ev yapılan mahallede son yıllarda hiç inşaat görülmediğini söyledi.  Doğan, çam fıstığının bölgenin can damarı olduğunu dile getirerek, 7 yıldır afet yaşadıklarını, yetkililerden yardım beklediklerini sözlerine ekledi.

İşletmeler işçi sayısını azalttı

Çam fıstığı işleme tesisi sahibi Halil Bayram da yaklaşık 20 yıldır bu işi yaptığını ancak 2009 yılından bu yana zor günler yaşadıklarını ifade etti. Yayladaki rekolte sıkıntısı nedeniyle müşterilerine "yok" dememek için başka bölgelerden takviye ürün getirmek zorunda kaldığını anlatan Bayram, 2009'da 200 ton çam fıstığı işlediklerini, geçen sene bu rakamın 56 tonda kaldığını belirtti.  Bayram, "Bölgemizde 10 işletme var. Geçen sene 3'ü faal olarak çalıştı. Diğerleri mevsimsel çalışmaya başladı. Normalde 12 ay çalışırız. Rekoltenin düşmesi firmaları buna zorladı. Eskiden 15 kişi çalışırdı burada, şu an 7-8 işçiye düşürdük. Çünkü ürün yok" ifadelerini kullandı.

Çevrimdışı FatihEFE

Ynt: Fıstık Çamı Yetiştiriciliği ve Çam Fıstığı
« Yanıtla #11 : Aralık 14, 2016, 17:05:34 »
Ali konu icin tesekkurler.
Fidan konusunda seninle bi ara goruselim. 10 dekar bir yere kurmak gibi bir planim olustu su anda.

Çevrimdışı Demir

Ynt: Fıstık Çamı Yetiştiriciliği ve Çam Fıstığı
« Yanıtla #12 : Aralık 14, 2016, 17:44:49 »
Ali konu icin tesekkurler.
Fidan konusunda seninle bi ara goruselim. 10 dekar bir yere kurmak gibi bir planim olustu su anda.

Abi yardımcı olurum. Havadar bir yer olursa ilerde daha verimli olur.

Çevrimdışı KüreLee

Ynt: Fıstık Çamı Yetiştiriciliği ve Çam Fıstığı
« Yanıtla #13 : Aralık 15, 2016, 13:31:49 »
Abi yardımcı olurum. Havadar bir yer olursa ilerde daha verimli olur.
Bizim köyde de 50 yaşlarında köylüye ait bir çamlık var fakat verimden düşmüş. Acaba ömrünü tamamladı mı ağaçlar?

Çevrimdışı Demir

Ynt: Fıstık Çamı Yetiştiriciliği ve Çam Fıstığı
« Yanıtla #14 : Aralık 15, 2016, 14:03:27 »
Bizim köyde de 50 yaşlarında köylüye ait bir çamlık var fakat verimden düşmüş. Acaba ömrünü tamamladı mı ağaçlar?
Ömrünü tamamladığını sanmam. Budama yapılıyor mu ağaçlara? Ağaçların fotoğrafını gönderirseniz durumu hakkında fikrimiz olur.

Çevrimdışı KüreLee

Ynt: Fıstık Çamı Yetiştiriciliği ve Çam Fıstığı
« Yanıtla #15 : Aralık 15, 2016, 18:14:44 »
Ömrünü tamamladığını sanmam. Budama yapılıyor mu ağaçlara? Ağaçların fotoğrafını gönderirseniz durumu hakkında fikrimiz olur.
Budamayı 33 sene önce biz yapmıştık. Ozaman ortaokul talebesiydik.Başka bir budama olduğunu zannetmiyorum. Fotoğraf göndermek isterim ama bu siteye nasıl foto yüklendiğini bilmiyorum.

Çevrimdışı Demir

Ynt: Fıstık Çamı Yetiştiriciliği ve Çam Fıstığı
« Yanıtla #16 : Aralık 15, 2016, 22:38:29 »
Budamayı 33 sene önce biz yapmıştık. Ozaman ortaokul talebesiydik.Başka bir budama olduğunu zannetmiyorum. Fotoğraf göndermek isterim ama bu siteye nasıl foto yüklendiğini bilmiyorum.

Bizim 50 yaşın üzerinde ağaçlar var onlar yapıyor. Ancak çam ağaçları en azından 3 yılda bir budama yapmak ister. Aksi takdirde kozak yapmazlar.

Çevrimdışı Demir

Ynt: Fıstık Çamı Yetiştiriciliği ve Çam Fıstığı
« Yanıtla #17 : Aralık 16, 2016, 11:33:30 »

Resmin Orjinal Boyutu Icin Tiklayiniz

Çam ağaçlarından budanan budakların yakılarak yok edilmesi.

Çam ağaçlarının budakları diğer ağaçların dalları gibi parçalanmaz. Yığınlar halinde toplanıp yakılır. Sebebi ise yakılan ateşin çam zararlılarını yok etmesi. Eskilerden gelen "Çamın dibi ocak, üstü nacak ister." sözü bu olayı anlatır.

Çevrimdışı raraavis

Ynt: Fıstık Çamı Yetiştiriciliği ve Çam Fıstığı
« Yanıtla #18 : Temmuz 06, 2018, 12:43:27 »
Merhaba, öncelikle foruma bilgileriyle katkı sağlayan herkese teşekkür ederim. Aydın merkezde fıstık bahçemiz var fakat verim düşük oluyor. Bahçe güney cepheli bu durum verimi etkiler mi yoksa başka sebepler mi aramalıyım?

Çevrimdışı Demir

Ynt: Fıstık Çamı Yetiştiriciliği ve Çam Fıstığı
« Yanıtla #19 : Temmuz 07, 2018, 08:26:57 »
Verim düşüklüğü bizde de var. Hatta o kadar kötü durumda ki ağaçların üstünde bile bırakıyoruz. Ege üniversitesi inceleme yaptı ama fazla üzerine düşmediler. Çözüm olarak böcek ilaçları ve albit gibi ürünler kullananlar var.

GM 8 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi


Çevrimdışı duffnis

Ynt: Fıstık Çamı Yetiştiriciliği ve Çam Fıstığı
« Yanıtla #20 : Ağustos 17, 2018, 14:07:50 »
İyi günler!
Türkiye'de bir şube açtık.
Bir çam fıstığının çekirdeği kilogram başına 32-35 dolar.
Rusya'da üretim.
Belgeler ihracat için hazır.
Teslim süresi 2-5 iş günüdür.

https://tr.siberian-pine.com/
info@siberian-pine.com
+79506431332
Alexey

Çevrimdışı Demir

Ynt: Fıstık Çamı Yetiştiriciliği ve Çam Fıstığı
« Yanıtla #21 : Ağustos 17, 2018, 18:50:36 »
İyi günler!
Türkiye'de bir şube açtık.
Bir çam fıstığının çekirdeği kilogram başına 32-35 dolar.
Rusya'da üretim.
Belgeler ihracat için hazır.
Teslim süresi 2-5 iş günüdür.

https://tr.siberian-pine.com/
info@siberian-pine.com
+79506431332
Alexey
35 dolar bu aralar 212 TL. Yerli fıstık 150 ile 200 TL arası. Daha fazla söze gerek de yok.

GM 8 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi


Çevrimdışı DeHLiZ

Ynt: Fıstık Çamı Yetiştiriciliği ve Çam Fıstığı
« Yanıtla #22 : Ağustos 19, 2018, 09:45:22 »
35 dolar bu aralar 212 TL. Yerli fıstık 150 ile 200 TL arası. Daha fazla söze gerek de yok.

GM 8 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi



Üstüne üstlük bizim buradaki fıstıkların yağ oranı daha iyi, daha kaliteli ve lezzetli.

Çevrimdışı Osmanlı

Ynt: Fıstık Çamı Yetiştiriciliği ve Çam Fıstığı
« Yanıtla #23 : Eylül 02, 2018, 23:13:01 »
13 dönüm arazim var. Cam fıstığı fidanı lazım. Cam fıstığıni onerir misiniz?Bu konuda devlet desteği var mıdır?Ne zaman dikilmeli? Teşekkürler

Çevrimdışı Demir

Ynt: Fıstık Çamı Yetiştiriciliği ve Çam Fıstığı
« Yanıtla #24 : Eylül 03, 2018, 18:52:15 »
Yeriniz nerede? Açıkçası fıstık yapacaksa kabuklusu şu an 55 TL