Harika bir konu!!!
Ben bi adım daha öte götürmek istiyorum: ekeceğimiz tohumun hem ilaçlanması hemde çimlendirmek için can suyu verilmesi istiyorum. Yapılabilirse müşteriyim.
Yılmaz bey bu konuda sizin firmada bir çalışma varmı?
GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Bunun ile ilgili (15 yıl gibi) uzun bir zaman önce İrtem tarafından hem alınmış patent, hem de yapılmış adetli satışlar var. Özellikle yurt dışı (yanılmıyorsam Doğu Avrupa’ya) yüksek adetli ürün gönderiliyor.
Bizim ülkemizde bu ürüne sadece pnömatik kavun/karpuz ekim makinelerinde bostan üreticileri bir süre talep göstermiş ama uygulama zorlukları nedeni ile zamanla talep azalmış. Şu an üretilmiyor.
Özetle ekim makinesi ile birlikte “sıvı” materyal (ki bu pestisit de olabilir, gelişim düzenleyici/filizlendirici de olabilir, sıvı gübre de olabilir) uygulaması dünya genelinde bilinen ve kullanılan bir yöntem. Ancak bu sıvının hangi amaçla kullanılacağına göre kullanılacak yöntem ve o yöntemin sorunları değişiyor.
1-) can suyu vermek: Ancak ve ancak, birim alana çok az bitki düşen fide ve pnömatik kavun karpuz ekim makinelerinde başarı ile kullanılabiliyor. Bunun dışında kalan tarla bitkilerinde kullanımı imkansıza yakın.
Neden?
Çünkü verilmesi gereken su, taşınarak karşılanamayacak kadar fazla. Sulama gibi bir seçenek varken ekim sırasında bunu uygulamak tek kelime ile hamallık olur.
Mısır, çıkış suyu olarak m2’ye minimum 15 litre su istiyor. (Buğdayda da buna yakın) Aksi halde, yani daha az su verildiğinde, tohumun alatavda kalıyor, hali ile ciddi çıkış ve çimlenme sorunları yaşanıyor.
1 m2’ye 15 litre su gereksiniminiz varsa (ki tekrarlıyorum, bu en az rakam) 1 dekar için 15.000 litre su ihtiyacınız oluyor.
Bu, 200 dekar yer ekmek için 3000 ton suyun sırtınızdan geçeceği anlamına geliyor. Olacak iş değil yani.
2-) Pestisit (özellikle de kurt ile mücadelede insektisit) vermek için yapılan uygulamalar:
Bu konuda yapılan uygulamalar da ağırlıklı pnömatik üzerine ve kullanım miktarı düşük. Çünkü ekim sırasında insektisit verilmesi gerektiğinde, toz haldeki insektisit kullanımı daha yaygın. Özellikle tohum kaplamanın yasak olduğu bazı Avrupa ülkelerinde, toz halde insektisit ve inokulant bakterilerinin tohum yatağına verilmesi için kullanılan kitler var. Biz bunları çoğunlukla mikro-granül ünitesi olarak bilsek ve o amaçla kullansak da aslında o üniteler büyük çoğunlukla ekim sırasında toz ilaç ve bakteri inokulant atımında kullanılıyor.
Örnek:
Resmin Orjinal Boyutu Icin Tiklayiniz3-) Sıvı gübre:
Yalnızca pnömatikte yaygın bir uygulama. JD, Pricision ve Kinze gibi dev firmalarda bunun için hazır çekili kitler var. Ağırlık nedeni ile sadece çekili kullanıma müsait. Maliyet yüksekliği ve fizibilite nedeni ile 16 ve üstü sıralı pnömatiklerde daha çok tercih ediliyor. Bizde yaygın olan 4-6 sıralı asılı modeller ile kullanmak ise hem ağırlık sorunu yaratıyor, hem de işin tadını kaçıracak kadar ekimin yavaşlamasına neden oluyor.
Ama hepsinden öte asıl problem, sıvı gübreyi bulabilmek. Burada bahsettiğim şey 3-5 çuval damlama gübresini eritmek değil. Onlarca ton sıvı 20-20 ya da azotlu gübrenin tedarik edilmesi ve depolanması. Ülkemizde sıvı gübre ve dağıtım ağı yaygın olmadığından tedarik sorunları yaşamınız kaçınılmaz.
Resmin Orjinal Boyutu Icin Tiklayiniz
Resmin Orjinal Boyutu Icin Tiklayiniz
Resmin Orjinal Boyutu Icin TiklayinizBunun dışında, birim alandan elde edilen gelirin daha düşük olması nedeni ile hububat için yapılan çalışma daha az.
Ha illa talep eden olursa, en azından pnömatik için üretim yapan firmalar hala var, adres verebilirim.