Burada es geçilen nokta, sadece sudan yapıştırmasını beklemek. Halbuki kuru halde bulunan humat problem olacak gibi görünmesede suyu bulunca yapışkan bir hal alacak olması. Ayarlamak zor mu demişsiniz, bence hiç kolay olmayacak.İkinci konu, humatin tohum çevresinde durmasının daha etkili olacağını düşünmeniz. Humat toprak düzenleyici bir ürün. Yani onu bu şekilde şerit halinde kullanmak yerine bütün kök bölgesinde bulundurmak daha doğru olur.Okuduğum bazı yazılarda humik asidin uygulamadan 1-2 ay sonra daha etkin olduğunu belirtir şekilde. Dolayısıyla önceden uygulamak daha doğru ama tabiki olmazsa olmaz kural değil.Bir başka husus yağmur vs ile çözünmeyi hedeflemek. Humatı, kovada karıştırarak çözmenin kolay olmayacağını düşünüyorum. Gübre ve bu tür ürünlerde yanıldığımız bir başka nokta " tamamı suda çözünür " kısmı. Deneme yaparken düşündük ki, bu tanıma şöyle bir karşılık verelim... Evet suda çözünür ama hangi suda?...Size tavsiyem, sıvı humik asit alıp öyle uygulama yapmanız. Yok illa humat alacaksanızda bunu ilaçlama makinesi ile toprağa atıp sonrasında ekim yapmak olur.Tohuma sardırarak uygulama konusunu deneyin. Ama küçük bir ölçekte bakın önce. Sonucu bizimlede paylaşırsanız kendi adıma sevinirim. Kolay gelsin. Not: vurgulamak için yazıyorum humat, sıvı humik asidin başka bir proses ile suyunun uçurulmuş halidir. Yani bu işlem sırasında bozulma vs ile karşılaşma ihtimali yüksek. Bu uygulama ( bence ) tamamen ticari kaygı sonucu. 3-4 lt humik asidi Bu sayede 1kg a düşürmek mümkün. Böylece;1 nakliye ve ambalaj maliyeti önemli miktarda düşecek. Bu nakliyeyi sadece öyle bir şehirden diğer şehre gibi düşünmeyin. Uluslararası nakliyeyide bu çerçevede değerlendirin2 katı haldeki ürünün sıvı haldeki aynı ürüne göre daha kaliteli, etkin olacağı "algısı".2nci madde sanırım, genelde Türk çiftçisi için geçerli. (Bu düşünceden sıyrılmak lazım. En etkili form, sıvı olan formdur. )Ama ilk madde firmalar için ciddi cazip bir husus. Ticari düşünen bir kişi bunu asla pas geçmez.
evet katı halde organik madde hümik ve fülvik oranı çok yüksekken sıvı hale getirmek yani çözmek için bu oranlar aşağı düşüyor.bizde haliyle daha yüksek oranlı katı haldekini kullanmak istiyoruz.. tohuma sardırma işine kafayı takmış bulunmaktayım.çünkü sıvı halde holder ile uygulayınca bakıyorum ancak 1 milimetre kadar toprağı ancak ıslatabilen madde o kadar yoğun toprağın neresini , hangi birini çözer mantığı aklıma hiç yatmıyor. beni şahsen tatmin etmiyor.belki yanılıyor olabilirim ama bu yıl tohumla birlikte uygulamayı ciddi manada düşünmekteyim...Gerekirse daha önce dediğim gibi eğer yapışma sorunu olursa tam kuru şeklinde her torbaya 2 şer kilo katar mibzere o şekilde döker artık buğday ile birlikte ne kadar homojen dökülürse ona razı olurum..bu arada 30 dönüme 40 kilo kadar humat aldım..hedefim dönüme en az 1 kg düşürebilmek...
Denemenizi muhakkak yapın. İkna etmek için söylenmiyorum. Zaten denemeden bilmek imkansız. Teori ile pratik farklılık gösterebiliyor. Ama şunu söyleyeyim, humik asidi hafife almayın. Tahmin ettiğinizden çok çok daha etkin. Bunun kimyasal yapısını ve özelliklerini pas geçerek gr/dekar şeklinde kıyas yapmak doğru değil.
Son olarak, humat ile kullanacağınız kaplama ürün bir araya gelince reaksiyon olacak mı, düşünmüşsünüzdür herhalde.Kolay gelsin. 👍
Hümik asidin bir taşa düşen damlasını suyla çıkartmayı denerseniz suyla etkisinin nasıl arttığını daha iyi anlarsınız. Önemli olan tarlaya bol su ile daha denk yayarak atabilmek bence.