toprakbilgi.com

Anket

Yaprak Analizine Göre Ürünlerinize Yaprak Gübresi Uyguluyor musunuz?

Ne yaprak analizi yaptım, ne de yaprak gübresi uyguladım
4 (20%)
Yaprak Analizi yapmadan yaprak gübresi uygulaması yaparım
14 (70%)
1 -2 kez yaprak analizine göre yaprak gübrelemesi yapmıştım
0 (0%)
1 tarlama analiz yaparım sonucu diğer tarlalara da uygularım
2 (10%)
Her tarlama ayrı analiz yaparım ve sonuçlarına göre uygulama yaparım
0 (0%)

Toplam Oy Verenler: 20

Oylama kapandı: Ocak 16, 2018, 15:23:05

Gönderen Konu: Trakya Şartlarında Yaprak Analizine Göre Yaprak Gübrelemesi Hk. Tez Çalışması  (Okunma sayısı 1368 defa)

Çevrimdışı Ahmet Durak

Merhaba,
Trakya şartlarında ekilen bazı buğdaylarla yapılan bir tez çalışmasını paylaşmak istedim.
Nurcan Şahin'in Yüksek Lisans tezidir. Dosyayı pdf olarak boyuttan dolayı ekleyemedim Linkinden detaylı inceleyebilirsiniz.
http://acikerisim.nku.edu.tr:8080/xmlui/bitstream/handle/20.500.11776/453/0042621.pdf?sequence=1
Yaprak analizine göre yapılan 2 yaprak gübresi uygulamasıyla verim,hektolitre, gluten,protein, sedim gibi kalite değerlerindeki değişimleri gösteren güzel bir tez çalışması. Bazı tabloları koymaya çalıştım ama beceremedim. Çok dikkat çekici sonuçlar alınmış.

Şöyleki; Verime Etki Tablosu

Çeşit      Esperia      Krasunia odeska      Nina      Gelibolu      Flamura 85
Kontrol   454,40            340,31             458,04   433,20        353,60
BBE1      577,30            601,90             566,40   469,34        404,37
BBE2      600,80            646,38             659,10   492,20        454,83
Bor1       486,20            470,10             671,90   487,55        422,40
Bor2       469,50            452,00             541,87   518,70        447,00
Üre1       667,00            566,64             668,80   561,20        429,91
Üre2       489,43            513,09             545,40   501,40        391,80

Deneme 2010 yılı üretim sezonunda Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi  üretim alanında yürütülmüştür.
Her çeşit 25m² (5x5) alanda ve tamamıyla şansa bağlı  bölünmüş parsel deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Esperia çeşidinde  21,4 kg/da, Gelibolu 24,3kg/da, Nina 22,0 kg/da, Krasunia Odes’ ka 19,3 kg/da ve Flamura-  85 24,6 kg/da 1000 tane ağırlığı dikkate alınarak tohum, sıra arası 17cm ve m2 de 500-550  bitki olacak şekilde olacak şekilde mibzer ile ekilmiştir.
Taban gübresi olarak, 5 kg/da N ve 5 kg/da P2O5 olacak şekilde 20-20-0 gübresinden,  kardeşlenme döneminde 7 kg/da N içerecek şekilde üre gübresi, en son uygulamada 4 kg/da N  olacak şekilde olarak % 33’lük amonyum nitrat gübresi verilmiştir.

Buğday   çeşitlerine   uygulanacak   yaprak   gübresinin   besin   elementi   derişimini belirlemek amacıyla, uygulamalardan önce yaprak analizler yapılmıştır.

Birinci uygulama  sapa kalkma başlangıcında, ikinci uygulama gebeleşme (henüz başak bayrak yaprağından  çıkmadan) döneminden önce buğday yaprağında olması gereken bitki besin elementlerinin  sınır değerleri dikkate alınarak yapraklarda eksikliği belirlenen bitki besin elementleri  uygulanmıştır.

Yaprak gübrelerinin uygulamaları, 2 zamanlı, hava soğutmalı tek silindirli,  benzinli hava debisi (m3/h), hava hızı (m/sec.) 100 ve ulv başlığı teknik özelliğine sahip olan  sırt atamizörü ile uygulanmıştır.

Yapılan yaprak gübresi uygulamalarının Esperia, Flamura-85, Gelibolu, Krasunia Odes’ ka ve Nina çeşitlerinde; verim (kg/da), tanedeki gluten oranı (%), gluten indexi (%),  tanedeki protein oranı (%), hektolitre ağırlığı (kg/100L), normal sedim (ml), beklemeli sedim  (ml) özellikleri incelenmiştir.

Birinci yaprak gübresi dozlarının belirlenmesinde 12.04.2010 ve 03.05.2010 tarihinde alınan yaprak örneklerindeki veriler dikkate alınarak 07.05.2010 tarihinde yaprak gübre  uygulaması, 01.06.2010 tarihinde uygulanan ikinci yaprak gübre uygulamasında ise  14.05.2010 yaprak örneklerindeki bitki besin elementleri konsantrasyonları o dönemdeki  kritik konsantrasyon değerleri dikkate alınarak yetersizliği belirlenen elementler ilave edilerek  07.05.2010 tarihinde, sınır değerleri dikkate alınarak doz seviyesi belirlenmiş ve  uygulanmıştır.

Beş farklı özelliğe sahip buğday çeşitlerine yapılan uygulamalar aşağıdaki gibidir:
1- Eksik olan bitki besin elementleri, 07.05.2010 tarihinde birinci yaprak gübresi olarak  uyguladığımız birinci doz K %2,50, ikinci doz K %2,75, birinci doz Zn 30 ppm, ikinci doz Zn 45 ppm, birinci doz Cu 15 ppm, ikinci doz 22,5 ppm ve 01.06.2010 tarihinde ikinci yaprak  gübresi uygulamasında ise birinci doz K %2,00, ikinci doz K %2,50, birinci doz Zn 30 ppm,  ikinci doz Zn 45 ppm, birinci doz Cu 10 ppm, ikinci doz 15 ppm bakır yeterlilik sınır  değerleri dikkate alınarak çizelge 3.2’de görüleceği gibi tüm bitki besin elementleri saf  konsantrasyon olarak hesaplanmıştır.

Üre 1(138g saf N olacak şekilde %46’lık N içeren üreden 300g/da) ve Üre 2 (276 g saf N  olacak şekilde %46’lık azot içeren üreden 600g/da) uygulanmıştır.

Bor  1 (16,5g saf B olacak şekilde %11  Bor içeren bor  etanol aminden  150 g/da) ve bor 2 (19,3 gr saf bor olacak şekilde %11 Bor içeren bor etanol aminden 175 g/da) dozu  uygulamaları yapılmıştır.

Üretim sezonu boyunca 1 toprak analizi, 3 farklı gelişme döneminde  yaprak analizleri yapılmıştır. Yaprak analizinde belirlenen element konsantrasyonlarına göre bitki besin elementleri kritik konsantrasyon sınırları dikkate alınarak yaprakta uygulanması  gereken bitki besin elementi uygulama dozları belirlenmiştir.

Bu zamana kadar çevremde yaprak analiziyle yaprak gübrelemesi yapanı görmedim. Zaten yaprak gübrelemesini yapanda üç beş kişiyi geçmez. Ama bu konu hakkında kritik konuların tartışılması ve uygulamayı yapanların analiz hakkındaki bilgi ve tecrübelerini paylaşmasını bekliyorum.

Çevrimdışı Gürcan Koç

Hayrabolu tarafları buğdaylar alan alan renk değişimi mevcut bazı kısım koyu yeşil çok güzel, bazı yerlerde su durmuş gibi ama değil, su kesen yerler belli açık yeşil ama asma yerlerde de gözüküyor açık yeşil rengi anlamadım gitti. Ayrıca bizim yerlerde de buğdayın 6-7kardeşi var hepsinin alt yaprakları sapsarı azot noksanlığı mı diye düşünüyorum leke filan yok ama sarılık kafamı çok kurcalıyor..



Çevrimdışı Ahmet Durak

Hayrabolu tarafları buğdaylar alan alan renk değişimi mevcut bazı kısım koyu yeşil çok güzel, bazı yerlerde su durmuş gibi ama değil, su kesen yerler belli açık yeşil ama asma yerlerde de gözüküyor açık yeşil rengi anlamadım gitti. Ayrıca bizim yerlerde de buğdayın 6-7kardeşi var hepsinin alt yaprakları sapsarı azot noksanlığı mı diye düşünüyorum leke filan yok ama sarılık kafamı çok kurcalıyor..
Süleymanpaşa Ziraat Odasının internet sitesindeki 28.12.2017 tarihli açıklamada; gece gündüz sıcaklık farkından dolayı yaşanan strese bağlamışlar.

Çevrimdışı Şuayip Bahçevan

As uygulaması yapılan ve yapılmayan farkı.
Resmin Orjinal Boyutu Icin Tiklayiniz

PRA-LX1 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi


Çevrimdışı Ahmet Durak

Burayı işte bundan seviyorum. Google'da arama yapıyorum karşıma forum.toprakbilgi.com çıkıyor.

Sağolsun Yılmaz Bey'in yaprak analizi için daha önceden açtığı konunun linkini de ekleyeyim buraya.
http://forum.toprakbilgi.com/gubreleme-bitki-besleme-toprak-islahi/yaprak-analizinin-onemi-ve-numune-alimi/msg458/#msg458

Yazıyorken üstadlara soralım. Aslolan topraktan gübreleme ve toprağımızı tımar etmektir ama...
1)Bitkimiz (Buğday'ı örnek alırsak) çeşitli sebeplerle(yağmur,çamur,ph,soğuk vs.) istediği makro mikro elementleri alamamışsa ve buna yaprak gübresi ile müdahale etmek istiyorsak bitki gelişim evrelerine göre kritik yaprak analizi dönemleri varsa hangi dönemlerdir?
2) Yaprak analizi ortalama kaç günde sonuçlanır?
3) Yaprak gübrelerinin faydasını arttırmak için dikkat edilecek konular?
4) Yaprak gübrelerinin performansını arttırıcı neler yapılabilir? (Yayıcı yapıştırıcı, şelatlama)
5) 1-2 sene yaprak analizine göre yaptığımız yaprak gübrelemesi uygulamaları standarta binmişse bunu her sene otomatik hale getirerek ezbere yaprak gübrelemesi yapmanın sakıncası var mıdır?

Çevrimdışı Gürcan Koç

Ahmet abi kesinlikle sana katılıyorum kimse birbirine karşılık beklemeden bu forum üzerinden yardımcı oluyor çiftçi adam, verimimi nasıl arttırırım, maliyetlerimi nasıl düşürüm, ne yaparsam daha iyi... hep bu soruların altını eşeliyoruz bu forum adeta bir velinimet. Yılmaz abiye bu konuda teşekkür ediyorum.
Ayrıca fotoğraf için Şuayip abiyede teşekkür ederim sarartının ilacını öğrenmiş olduk.



Çevrimdışı Ahmet Durak

Bugün buğdaylardan yaprak analizi için maydanoz toplar gibi yaprak topladım. Baştan bıçakla kök üstünden kesip toplayacaktım ama çok çamur bulaştığı için yapraklara da bulaşır diye yolarak topladım. Tekirdağ Ticaret Borsasının laboratuvarına götürdüm. Oradaki hanımefendi ne için getirdiniz dedi. Yapraktan besleme yapacağım onun için eksiklikleri görmek istiyorum dedim. Yerlerin çamur olduğunu ve yağmurun geldiğini söyleyip uygulama yapılamayacağını kastederek uygulamanın yapılacağı zamana yakın numune alıp gelirseniz daha doğru olur dedi. 2 hafta sonra atacaksanız bu analiz yanıltıcı olur dedi. Ben olsun yine de mikro elementleri görmek istiyorum diye ısrar edince tamam dedi numuneyi aldı. Bundan sonraki analiz için özellikle bayrak yaprak zamanında bayrak yaprağın altındaki 2 yaprağın koparılması gerektiğini söyledi. En alttaki yaprakların kesinlikle koparılmaması gerektiğini söyledi. Bu arada sonuçlar 2 hafta sonra çıkarmış. Ben uygun havada tekrar analiz yaptıracak olsam 2 hafta bekleyemem buna göre uygulama yaparım heralde. 75 TL bir analiz ücreti. Bu arada buğdayda sanki mantar başlamış gibi. Kanolalardaki mantar çok can sıkıcı. Olmayanlarda da baya bi ilerlemiş.

Çevrimdışı MERT CENGİZ

Bugün buğdaylardan yaprak analizi için maydanoz toplar gibi yaprak topladım. Baştan bıçakla kök üstünden kesip toplayacaktım ama çok çamur bulaştığı için yapraklara da bulaşır diye yolarak topladım. Tekirdağ Ticaret Borsasının laboratuvarına götürdüm. Oradaki hanımefendi ne için getirdiniz dedi. Yapraktan besleme yapacağım onun için eksiklikleri görmek istiyorum dedim. Yerlerin çamur olduğunu ve yağmurun geldiğini söyleyip uygulama yapılamayacağını kastederek uygulamanın yapılacağı zamana yakın numune alıp gelirseniz daha doğru olur dedi. 2 hafta sonra atacaksanız bu analiz yanıltıcı olur dedi. Ben olsun yine de mikro elementleri görmek istiyorum diye ısrar edince tamam dedi numuneyi aldı. Bundan sonraki analiz için özellikle bayrak yaprak zamanında bayrak yaprağın altındaki 2 yaprağın koparılması gerektiğini söyledi. En alttaki yaprakların kesinlikle koparılmaması gerektiğini söyledi. Bu arada sonuçlar 2 hafta sonra çıkarmış. Ben uygun havada tekrar analiz yaptıracak olsam 2 hafta bekleyemem buna göre uygulama yaparım heralde. 75 TL bir analiz ücreti. Bu arada buğdayda sanki mantar başlamış gibi. Kanolalardaki mantar çok can sıkıcı. Olmayanlarda da baya bi ilerlemiş.
Daha önce yaprak analizi yaptırdınız mı?Sonuçlar nasıldı?

Çevrimdışı Ahmet Durak

İlk defa yaptıracağım. Merak ediyorum. Toprak analizinde çinko,azot, fosfor, organik madde düşük çıkmıştı. Taban gübresi olarak dönüme 16 kg DAP + 2,5 kg granül çinko gübresi ile aralık içinde 17-18 kg AS atmıştım. Toprak analizinde demir,mangan,magnezyum,kalsiyum yeterliydi. Çıktığında buraya koyarım.