Yıllardır ayçiçeği yerine kanola ektiğimizden ve ektiğimiz ayçiçeğini de intervixsiz ektiğimizden bu konuda hiç bir bilgim yok. Az sonra yazacaklarımdan yahu bu kadar da mı bilmiyorsun demeyin

Bunun kullanılma prensibi normal diğer ot ilaçları gibi değil mi? Yani etiketinde yazan otlara karşı ister ayçiçeği ister kanola ya da buğday ve arpa için kullanabilir miyiz?
Yoksa sadece bu ilacın kullanılabildiği tohum cinsleri mi var? Yani bu sadece intervix ilacına dayanıklı tohum cinslerinin ekili olduğu tarlalarda mı kullanılabilir?
Bunun dar yapraklı veya geniş yapraklı çeşidi var mıdır? Yani buğday tarlasında kullanılan çeşidi var mıdır?
Bir de bu imazamoxun etken maddesinin sonraki ekilen buğdayın çıkışına ve gelişimine etkisi var mıdır? Aşağıda belirttiğim linkte Kırklareli'nde 2014 ve 2015 te 5mg ve 7,5 mg saf etken maddenin toprağın 0-30 ve 30-60 cm derinliklerinde zamana göre kalıntı miktarını gösteren Toprak Su Dergisinde yayınlanan bir araştırma var.
Sonuç kısmında şu bulgu var;
"İmazamox uygulaması yapılan toprak örneklerinde, analizler sonucunda sadece imozamox ana maddesine rastlanmıştır. Toprakta imzamox’un türevleri olan imazapic, imazapyr, imazethapyr ve imazaquin’e rastlanmamıştır. İmazamox toprak ortamında hareketli olabildiği gibi uzun süre kalabilme özelliğine de sahiptir. İmazamox’un toprakta kalıcılığını etkileyen birçok faktör vardır. Çeşitli toprak tiplerinde, imazamox yarılanma ömrü 35 ile 118 gün arasında değişmektedir. İmazamox’un topraktaki yarılanma ömrü ortalama 65 gün olarak belirlenmiştir (http://
pmep.cce.cornell.edu/profiles/herb-growthreg/fatty-alcohol-monuron/imazamox/imazamox_reg_0303.html).
Edirne ilinde, ayçiçeği üretiminde kullanılan imidazolinone grubu herbisitlerin, ayçiçeği bitkisinin arkasından 4 ay sonra ekilen kanola bitkisinin ürün veriminin %23.7, bitki çıkış oranının %35.7 azaldığı, uygulamadan 9 ay sonra ekilen şeker pancarı veriminin %11.6, bitki çıkış oranının %26.7 azaldığı tespit etmişlerdir (Süzer ve Büyük,2010). Bu sonuç imazamox herbisitinin 9 ay sonra da toprakta kalabildiğini göstermektedir.
Sonuçİmazamox aktif madde içerikli herbisitler her ne kadar yapraktan uygulansa da topakta da kalıntı bırakabilmektedir. Söz konusu herbisit Trakya Bölgeinde son 3-4 yıldır yoğun olarak kullanılmaktadır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, sadece bir yıl kullanım sonucu toprakta kalıntı bırakabilen bir herbisit olması sebebiyle, uzun yıllar kullanımı sonucu toprakta baki etki yapabileceği öngörülerin de göz ardı edilmemesi gerekmektedir."
Çalışmanın linki:
http://dergipark.gov.tr/download/article-file/344014