toprakbilgi.com

Beğenileri gör

Verilen/alınan beğenileri gör


İletileriniz beğenildi

Sayfa: [1] 2 3 4 5 6 ... 11
İleti bilgisi Beğeni sayısı
Meyveciliğe Başlamadan Önce.
Etrafımızda sıkça duyduğumuz ve hatta kendimize de sorduğumuz bir soru meyvecilik ana nasıl?

İlk önce çıkış noktamızı belirleyelim.

Ürüne göre yer mi, yere göre ürün mü?
Eğer belli bir çevrede bu işi yapacaksak o zaman işe iklimle başlaya biliriz. Bahsi geçen X bölgesine ait iklimde ekonomik anlamda yetiştirilebilen ürünlerin listesini çıkarmakla işe koyuluyoruz. Bu liste daha çok iklime dayalı X bölgesinde yetişen ürünlerin listesi. Yeterli mi? Hayır değil. Devam edelim.
Elimizdeki liste içerisindeki ürünlerin hangileri bizim bu işe ayırabileceğimiz zaman, para ve iş gücünün yeterli olduğuna bakarak listeyi daraltıyoruz.
Bu hali ile elimizdeki listede yazan ürünler, bizim X bölgesinde mevcut imkanlar dahiline yetiştirebileceğimiz ürünlerin listesi. Fakat bu listede yeterli değil. Devam...
Şimdi bu ürünlerin karlılık ve pazarlama kısmına bakacağız. Burada hareket noktamız "hangi ürünleri pazarlama konusunda sıkıntı yaşamayız?" Bu soru konu içerisindeki en zor soru. Çünkü bunu etkileyen faktörlere sonuca direk etkili. Kısaca değinecek olursak bu faktörler;
-Ürünü paraya çevrilme yöntemi, ( Ürünü hasat edildiği gibi ve/veya işleyerek satmak )
-Pazara yakınlık, ( ürünün nakliye masrafı ve/veya yola dayanımı )
-Pazarda alternatif rakip olma durumu, ( hasat sezonunda ve/veya depoda muhafaza sonrasında hedef pazarda fiyat açısından ürünümüzün bulunduğu konum )
-Kalite, ( hasat sezonunda ve/veya depoda muhafaza sonrası ürünümüzün pazar kalitesi )
-Üretim maliyeti, ( İklim, nakliye, üretim gibi kalemlerde üretim maliyetlerin minimumda tutabilme yetisi )
-Bireysel pazarlama gücü veya kabzımal ile ürün satışı konusu. ( Mümkün olduğunca aracısız ve para batırmadan ürünümüzü nasıl satacağımız konusu )

Yukarıdaki faktörler inceden gözden geçirildiğinde elimizdeki listede birden fazla ürün kalıyorsa bunların içinden bir veya birden fazlasını üretebiliriz. Yok listede tek ürün kaldıysa yada hiç ürün kalmadıysa zaten çok seçeneğimiz yok demektir.

Ağustos 13, 2016, 22:27:43
2
İdeal Hububat Ekim Yöntemi.
Son yıllarda asılır ( üc nokta askı sistemli ) tip mibzer üretimi artsada halen yaygın olan çekilir tip mibzerlerdir.  Özellikle çekilir tip kullanıcılarının Hububat ekim yöntemi tarlanın bir köşesinden başlayı, tarla önce tarla sınırı tam tur gerçekleşince de bir önceki turun hemen yanıbaşından ekime devam edilerek ekim tarlanın dıştan içe doğru ( döne döne ) devam edilir. Dönüşlerde ekilmeyen boş yer kalması kaçınılmazdır. Bu sebeple biten ( tarla merkezinden ) yerden tarlanın köşelerine doğru ( makas ) dik ekim yapılır ki tohum düşmeyen yer kalmasın. Bu, duruma göre iki bazen üç hatta dört tura kadar çıkar.

Makas diye tabir ettiğimiz bu alanın %90 ından fazlası mükerrer ekim yapılır. Bu daha çok tohum, daha fazla gübre zayiatı demektir. Bundan daha kötüsü ise mükerrer ekim yapılan yerde normalden iki kat fazla tohum ve dolayısıyla çıkış olacağından bu kısımlardaki Hububat hem zayıf gelişim nedeniyle zayıf taneler üretip kaliteyi bozacak hem yatmaya daha musait bir durumda hemde hastalıklar baş gösterip tarlaya yayılmasına sebep olacaktır.
Bu görüldüğü üzere mükerrer ekim alanlarının çok olma maliyet artışı yanı sıra kaliteninde düşmesine zdmin hazırlıyor. Hububatı ayçiçeği, mısır gibi ekecek olursak bu problemlerin yaşanma ihtimalini en aza indirmiş oluruz. burada ekime yastık diye tabir edilen yerlerden başlanmalı ki şura başı dönüşlerinde daha çok çiğnenen bu yerlerin ekimi daha sağlıklı olsun. Bu ekim şekli özellikle kare yada dikdörtgen olmayan tarlalarda daha da önem arz ediyor zira bu tur tarlalarda makas diye tabir edilen alanlar hem geniş olmaktadır.


Ağustos 14, 2016, 06:44:59
1
Hayvancılık Ama Hangisi? Başlık belki hayvancılığa başlamak isteyenler için referans bir yazı okuyacaklarını düşündürsede sorularla başlayan bir konu olacak. Verilecek cevaplar ise inşallah benimle beraber pek çok kişiye yol işaretleri öneminde olur.

Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık kendi içlerinde de ayrılıyor. Fakat kendi açımdan değerlendirdiğim bazı bölümler hakkında bilgiye ulaşmak istiyorum.

Bunlar küçükbaşta besiye alınacak dönemde kuzu alıp kısa vadede yoğun besi yada orta vadede (yapay mera+yem/kuru ot takviyesi) ile kasaplık yetiştiricilik.

Büyükbaşta ise süt sığırcılığı değil sadece besi düşünüyorum. Bunda ise belli aralıklarla değil örneğin yaptığım çiftçilik takvimine uygun dönem içerisinde. Yani mart-nisan gibi 7-9 aylık alıp eylül, ekim, kasım gibi sezonu kapatma planındayım.

Benim doğru kararı vermem için potansiyelimide ortaya koymam gerekiyor sanırım.

Eskişehir e 30km uzaklıkta köyüm. Evim köy sınırında, evime bitişik 18da bir tarlam var, su problemimi çözmeye yeten 3lt/sn kuyumuz var. Fakat en büyük etken aileme ayırmak gereken süre... Sağlık problemleri olduklarından köyde sürekli kalamıyorum. Haftada iki gün köyde kalamayacağımı varsayabiliriz. Yem bitkisi üretecek kadar çiftçilik yapıyorum. Bitişik tarlayı belirtmemin sebebi burayı hayvanların kalacağı yer, depo ve yapay mera olarak değerlendirilebilmeyi düşünmem.

Tabi bütün bu sorularım kendimin bizzat çalışacağım bir kurgu üzerine. İleride işi az-buçuk kavramaya başlayınca yardımcı birini bulmak gibi bir seçenekte değerlendirilebilir.

Bu konuda fikirleriniz benim için önemli. Mümkün olursa son kararıma göre önümüzdeki sezon münavebesini düzenleyip ilkbaharda küçükte olsa bir giriş yapmayı planlıyorum/umut ediyorum.

Ağustos 19, 2016, 08:52:43
2
Ynt: Organik Madde ve Önemi Toprakta bitki artıklarının parçalanması için karbon azot oranın 20/1 olmalı. Hububat, ayçiçeği ve mısır gibi bitkilerin tarlada kalan artıklarının parçalanması için azot takviyesi yapmak gerekir.

Azot takviyesi yapılmadan artıkların kıyılması sürümü kolaylaştırır fakat çürümeye tek etken olamaz. Bu artıklar gelecek sezonda bitkiye verilen azottan çekerek parçalanma başlar/hızlanır. Bu durumda artıklar ( eğer azot yeterli atılmamışsa ) yeni sezondaki ürünün gelişimini olumsuz etkiler.

Böylece yeni sezonda tarla hazırlığı ve yeni ürünün çimlenmesi riske girecektir.

En ideal olan yöntem, hasat sonrası tarladaki artıkların miktarına ve cinsine göre değişmekle beraber danelik mısır sonrası için 10kg/da nitrat yada eşdeğer azot içerikli bir gübre yeterli olacaktır. Fakat daha erken bir çürüme hedefleniyor ise azot miktarını artırmak ve artıkları mümkün olduğunca parçalamak yararlı olacaktır.

Ağustos 21, 2016, 02:21:37
1
Ynt: Arpa ( Seyhan ) Güz Sulaması.
Kolay gelsin. Su varsa neden arpa? Getirisi daha yüksek ürünler neden ekimiyorsunuz?
Güzel soru.
Debi 3lt/sn. Bu su ile 7 dekar bağ ve toplamda 30 dekar tarlayı sulamaya çalışıyoruz. Dalgıç pompayı ( 5,5 kW ) konut tarifesi ile kullanmak durumunda olduğumdan böyle bir yol tercih ediyorum.

Ekim 20, 2016, 20:23:18
1
Ynt: Sertifikalı Tohumluklardaki Sertifika Rengi Hakkında Foruma hoşgeldiniz.

Elit : Beyaz zemin üzerine mor kuşak.

Orijinal : Beyaz.

Sertifikalı I : Mavi.

Sertifikalı II-III : Kırmızı.

Ham tohumluk : Gri

Not : Elit tohum sadece tohum üretimi yapan firnakarda bulunur. Çiftçilere orijinal dahil diğer tohumlar satılabilir.

Ekim 22, 2016, 23:06:47
2
Ynt: Pulluk Seçimi. Köydeki ikinci el pulluğu 1.800₺ aldım.
Alpler 3'lü, 14inç.
Denemek için bir tarlada 300-400m kullandım. Kasıntı vs yok gayet rahat çekti. Traktörün ömrünü yemişiz bu güne kadar.
Sadece uç demirleri aşınmış onları değiştirip işimize bakacağız artık.
Cevaplar için teşekkürler.

Ekim 22, 2016, 23:19:45
1
Salma ( Cazibe ) Sulama İçin Set Çekimi. Salma diye tabir ettiğimiz şekilde suladigimiz tarlaya set çektim.

Önceden çizi pulluğu kullanıyorduk. Artık özellikle tarla içerisinde bundan kaçınıyoruz. Çünkü 1,5m genisliginde yer ziyan oluyor. Sette ise bu zaiyat en aza iniyor. Fakat bazı püf noktaları var. Bildiklerimi fotoğraflar aracılığıyla aktarayım.

Ekimden hemen sonra yapmakta fayda var. Çünkü tohumlar set çekildiğinde zarar görmemeli ve set üzerinde çimlenmeli ki zaiyat bakımında hedefe ulaşalım.

Tarlanın enine ve boyuna dik setler çekiyoruz. Bu setleri çekmeye. İlk önce suyun gidiş yönünün önüne enlemesine cekiyoruz. Daha sonrada suyun gidiş yönünde ki setleri çekip işi tamamlıyoruz.


Resmin Orjinal Boyutu Icin Tiklayiniz


Resmin Orjinal Boyutu Icin Tiklayiniz


Resmin Orjinal Boyutu Icin Tiklayiniz
Yukarıdaki fotoğrafta su ekim yönünde ilerliyor. Önüne set gelince su birikip o parselde nispeten yüksek olan yerlerde çıkacak. Daha sonra gidiş yönündeki setin çekiminde çiğnenen ve enine çekilen setile birleşme noktasından diğerine geçecek. Eğer once boyuna set cekilseydi su bir sonrakine değin yan tarafa geçecekti.


Resmin Orjinal Boyutu Icin Tiklayiniz
Setlerin sıklığı tarla tesviyesine göre belirlenebilir. Ben ilaclama makinesinin iş genişliğini ( 12m ) hesaba katarak 24m aralıklarla çektim. Dikine setin üzeri ve tam ortasından giderek ilaçlamayı yapacağım. Böylece bir anlamda ilaçlama için iz bırakmış oldum.


Resmin Orjinal Boyutu Icin Tiklayiniz



Resmin Orjinal Boyutu Icin Tiklayiniz
Tabii ki etrafıda dusunmek gerekiyor. Komşu sınırı ve yol sınırını bir kaç kez gidip gelerek set cektim. Boylece su taşmasına engel  olmaya gayret etmiş olacağız.

Ekim 23, 2016, 14:26:20
1
Ynt: Salma ( Cazibe ) Sulama İçin Set Çekimi.
Kolay gelsin. Su dereden mi?  Sulayacağınız için gübreyi bol verecek misiniz?
Teşekkürler.
Su porsuk barajından. Sulama kanallarıyla aktarılıyor.
Gübreyi kıraç tarlalara oranla daha fazla veriyoruz.

Ekim 25, 2016, 08:39:58
1
Ynt: Arpada Güz Sulaması ve Sonrası ( Güncel ) 29 Ekim itibariyle arpadaki son durum.


Resmin Orjinal Boyutu Icin Tiklayiniz



Resmin Orjinal Boyutu Icin Tiklayiniz .

Ekim 30, 2016, 01:29:13
1
Ynt: Edirne 2'nci mahsül silajlık mısır İkinci üründe sulama neredeyse 2 katına çıkıyor.
Emeğin karşılığı çıkmıştır inşallah.

Kasım 03, 2016, 22:00:42
1
Ynt: Kış geldi aküyü değiştirdik Aküde kullanım süresi yanıltıcı oluyor. Akünün ömrünü etkileyen çok etken var.

Kabaca özellikle soğuk havalarda marşa basma zamanı ( sabah erken saatler yada öğle saatleri gibi ), marşa basma süresi, şarj dinamosunun sağlıklı çalışıp çalışmadığı, kablolar, amper açısından araca uygunluğu, motorun bağımlılığı vs.

Hal böyle olunca aküye kullanım süresi biçmek çok sağlıklı bir ölçü olmuyor. Ama göreceli olmakla beraber başkada bir veri yok gibi.

Kasım 17, 2016, 23:23:21
1
Ynt: Tarımsal İşçi Ücretleri Pekmez yapımında çalışan bayan için günlük 85₺ ödedim. 8 gün çalıştı.

Ekonomisi canlandı :).
Benimkisi bitkisel hayat.

Kasım 23, 2016, 20:37:42
1
Ynt: Gübretaş Nitropower 33 Nitro nitratı, power gücü, 33 rakamı ise AN'ı çağrıştırıyor. İyi bir pazarlama tekniği.
Allah bilir bunu AN33'ten kuvvetli/etkili diye daha pahalıya bile sararlar.
Müşteri kitlesi ağırlıklı olarak her denilene inanan, ( oradan ) almaya mecbur çiftçilerden oluşunca ne yapsan satıyor.

Kasım 28, 2016, 22:10:03
3
Alınması Yada Kiralanması Gereken Ekipmanlar. Her işletme bir şirket hatta devlet gibi yönetilmeli diye düşünüyorum.
Üretim planlamasından pazarlamaya, işçilikten işçi çalıştırmaya, para kazanmaktan parayı değerlendirmeye kadar pek çok konuyu enine - boyuna düşünüp ona göre hareket etmek gerekiyor. Bütün bunları yaparken tarım politikaları ve piyasa takip edilmeli. Bununla yetinmeyip iklimde iyi okunmalı ki emeğimizin karşılığını alalım.

Giriş bölümünden sonra başlığı biraz açıp gelişme bölümüne geçelim. İstisna işletmeler hariç bazı ekipmanlar için hizmet alımı yapıyoruz. En yaygın olanı hasat. Peki sizce hangi ekipmanlar alınmalı hangileri kiralanmalı? Yada hangi sıraya göre hareket edilmeli? Spesifik bir soru, bu sebeple belki herkese uygun bir reçete çıkmayacak ama en azından belki yol haritası çıkar ümidi ile ilk hesabı kendime göre yapıyorum.

Bu sezon ektiğim mısır için gübre atabilen çapa makinası ile çapa yaptırdım. 10₺/da ödedim. Makine fiyatı 12.000₺+. Bu rakamı baz alırsak, 1.200da yerin çapa fiyatı. Bu hesaba ekipman ve traktörün amortisman ve yakıt giderlerini eklediğimizde alan genişliyor. Hal böyleyken ortalama 50-70da yazlık eken birisi için makinenin amorti etme süresi 30 yılı bulabiliyor.
Bu kişi kendi ihtiyacı için bence bu makineyi almamalı.

Diğer işlerini önemli miktarda etkilemyecekse ve potansiyel varsa makineyi dışarıda çalıştırmak üzere alabilir.

Bir makine üretim için hayati önem arz ediyor ve zamanında kiralamak mümkün olmuyorsa ne yapılmalı? Böyle bir durumda o ürünün işletme için karlılığı ile makineleşilebilen alternatif ürünlerin karlılığı kıyaslanmalı. Bu kıyas sonucunda karlı olacağı değerlendirilen yol takip edilmeli.

Aralık 10, 2016, 23:45:15
1
Ynt: Köylü Milletin Efendisidir. (midir?) Köylü bu milletin efendisi. Hemde ne efendi!
Eline vur ağzındaki lokmasını al hiç sesini çıkarmaz o denli efendidir köylü.

Aralık 27, 2016, 23:19:50
3
Ynt: Kartal Almak İstiyorum, Desteğinizi Bekliyorum. 20 yıldan fazla 12 stw ve toros kullandım. Onu iyi bilirim. Ama dediğim gibi daha konforlu olsun toprak yüzü çok görmeyecek.
Üstelik torosa LPG takılınca depo mecburen bagajda olmalı. Bu ciddi bir daralmaya sebep oluyor.
Kartal da ise simit tipi bagaj israfına engel oluyor.
Ben bagajda üzüm, pekmez koyup satmayı da planladığım için LPG deposu görüntü kirliliği yapar.
O yüzden toros istemiyorum.

Aralık 30, 2016, 18:02:52
1
Ynt: Kartal Almak İstiyorum, Desteğinizi Bekliyorum. http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-tofas-hata-boya-yok-59000km-de-fabrikadan-ciktigi-gibi-99-kartal-ie-357383915/detay

Buna niyetlenirsem neden olmasın? ;)

Aralık 30, 2016, 18:45:58
1
Ynt: Çiftçiler kimdir. Memed emmi:
Yaa biz kapağı şehire atsak diyoz (1) adam okuyup köye geliyo. Ben şu ekin gibi toprakta doğdum, çamurda büyüdüm, güneşte piştim-kurudum. Bu topraktan bişey olsa köstebek olurdu hadi o olmadıysa ben olurdum. Sana noluyo da köye geliyon? Şehirde ye simidi iç çayı otur yaa. Alala.

Ocak 06, 2017, 05:16:04
2
Ynt: MODERN MEYVECİLİK Buradan, "o zaman hep bodur meyvecilik yapalım" gibi bir sonuç çıkarmak yanlış olur. Zira yarı bodur ve klasik fidanlarla yapılan meyveciliğe nazaran avantajları olduğu gibi dezavantajları da mevcut.
Bodurda yan kökler hızlı gelişiyor ( zaten en belirgin farklardan birisi bu ) eğer toprak kışın donarsa bu ciddi verim kaybı demektir. Bu yönüyle bodur fidanı prameture bebeğe benzetebiliriz biliriz. İklim ve bakım şartlarındaki olumsuzluktan daha fazla etkilenir ve toparlaması daha uzun sürer, hatta ekonomik ömrü buna yetmeyebilir.
Bütün bunları göz önünde bulundurarak hareket edeceksek bodur, yarı bodur ve klasik meyveciliğe karar verirken tek kriter verim potansiyeli olmalı ytd. ( yatırım tavsiyesi değildir)


Şimdilik bu kadar olsun. Konunun geleceği parlak. :)

Şubat 07, 2017, 17:54:55
1