Besi hayvancılığında neden anaçlar elimizde olmalı? Soru bu şekilde herhalde
Anacın bizim yanımızda olmasının, besi ırklarında mera kullanımı yoksa çok kârı olmayabiliyor. Eğer tüm kaba yemi kendimiz üretebilirsek bir kâr bırakabiliyor.
Ancak anacın elimizde olmasının en önemli avantajı düzgün buzağı alma. Elimizdeki besi materyalinin ne olduğunuz biliriz. Diğer türlü ağız sütünü iyi aldı mı, yeterince süt emdi mi, büyüme sırasında yeterli beslendi mi? Bunları bilemeyeceğimiz için bize sıkıntı oluşturabilir, çünkü biz biliyoruz ki, iyi bir besi metaryalinde bu özellikler aranıyor.
Burada merasız, kendi ekili alanlarında kaba yem üretimi yaparak angus yetiştiriciliği yapılan bir işletme anlatılıyor.
Ha besi materyali temini yapacak, beslenmesine güvenebileceğimiz, toplu 25-100 arası hayvan alabileceğiniz, güvenilir bir işletme bulunabilirse, besi hayvanının dışarıdan alınması, sadece besiye odaklanma açısından daha az riskli ve benzer miktarda kârlı olacağından bu dediğim şekilde yapılacak besi de iyidir. Ancak ülkemizde genellikle bu tarz buzağı satacak işletmeler Holstein süt işletmeleridir ve Holstein besisinin ne kadar kârlı olduğu da ortadadır.
Anacın elimizde olduğu besi işletmelerinde önemli olan;
1-) Besi ırkı hayvan olması
2-) Kaba yemin ya ucuz temini ya da kendi kaba yemini kendi üretebilme.