Biz Angus ırkıyla geç tanıştık. Oldukça da kötü tanıştık. Bu kötü tanışma, bizim ülkemiz için büyük bir talihsizlik oldu.
Şöyle bir soru soralım kendimize. Angus için bol mera ya da meradan yararlanma süresinin uzun olması gerekiyor. Merası bol, uzun süreli ot olan ya da otu bol olan, et sığırcılığı yapılan yerlerimiz de var, az da olsa. Peki buralarda şimdiye kadar Angus gibi, kolay doğum, dayanıklılık, besi performansı, uzun ömür gibi üstün özellikleri olan bir ırk neden yaygınlaşmamış? Bunun tek sabebi mera olmaması değil bence.
Bu işin üstadlarından, medyada tanınmış kimlikler var.
Egevet sahibi Tahir Hocam, o da çok bilgili, çok esnek düşünebilen biri. Medyada tanınıyor, olmaz demiyor, melezlemelere de karşı değil, Türkiye bir karar vermeli diyor, buzağı mı alacak, Anaca kendi mi bakacak. Ona göre değişken cevaplar verebilen biri. O bir üstad. Ama Angus olmaz ya da olmamalı demiyor. Benim kafama en çok onun dedikleri yatıyor.
Şu an Türkiyede üreticiler üzerinde en etkili üstadlardan biri Eşref Şekerli Bey. O çok medyatik oldu. Nüktedan biri. O bir fenomen ve çok etkili. O genel olarak Angus olmaz gibi konuşuyor veya sınırlı yerler için olur diyor ve ekliyor. Ne gerek var simental besleyelim diyor, bir çok ırk beslese de o bir simentalcidir.
İsmet Türkmen Hoca Akademisyen, Aynı zamanda Özel bir Akademide yönetici. O da medyada tanınıyor. Merasız kesin girmeyin zarar edersiniz diyor, biraz mera varsa olur diyor.
Saygıdeğer @simentalci Barış bey olur diyor. Zaten Simangus bile yapıyor.
Eskişehirde Ada hayvancılık, Yenişehirde Erginler, Suluovada Saçlılar, Ereğlide Zengen, Adapazarında Viginia Angus, bu işi zaten yapıyor.
Bu işi forumda yapanlar var, yapmayı düşünenler var, olur diyen üyeler var, olmaz diyen üyeler var.
Görüldüğü gibi aynı konuda bu işin duayenlerinden ve üstadlarından bile farklı bir sürü görüşte olanlar var.
Ben Angus olmalı diyorum. Diğerleri olsa da Angus olmalıdır diyorum.
Kışın domates yetişmez dense idi, şu an seracılık yapılmazdı. Bazı şeyleri oldurmamız lazım. Esnek düşünebilmeliyiz.