Ateşli motorlarda pistonların gel-git hareketiyle elde edilen ilk güç, lastiklere ulaşana kadar doğal olarak bazı kayıplara uğrar. Söz konusu güç kaybının sebebi aktarım sistemi (transmisyon) ve kullanılan teknolojidir.
Transmisyon olmazsa güç olmaz, transmisyon ağır dişli gruplarıyla donatilirsa bu seferde güç kazanırken hızdan feragat etmiş oluyoruz.
Öyleyse motorlu araçlar için şunu söyleyebiliriz
"Hızlı bir iş makinesi güçsüz olur, güçlü bir iş makinesi yavaş olur"
Yüksek beygir gücündeki makinelerde kademesiz güç aktarımı; elektronik ve hidrolik destekli olarak kusursuza yakın bir iletim sağlarken, aynı zamanda üst düzeyde korunmaktadır. Daha çok alt segment olan makinelerde ise aktarım ve debriyaj (kavrama) sistemi mekanik olduğu için, bazı kayıplarla beraber sisteme yük bindiği sırada, çeşitli zararlarada yol açabiliyor.
-Transmisyon Sisteminin Önemi-
Ağır bir ekipmanla zor arazi şartları altında çalışan makinemiz; normalin dışındaki bir çeki gücü isteğine cevap veremediği durumda güç kaybı başlar, daha sonra traktörde bayılma olayı yaşanır ve uygun vitese geçilmediği takdirde makinenin hareketi tamamen (stop) sona erer. Bu durum transmisyon sisteminin ne kadar önemli olduğunu bize anlatıyor.
-Patinajın Aktarım Sistemine Etkisi-
Tarla çalışmalarında yoğun güç isteğine uygun vitesi seçtiğimiz hâlde bazen boyundan büyük işlere kalkıştığımız için, traktörün ağırlığı yürümeye yetmeyip patinaj olayı başlar. Bu durumda genellikle aşırı yük alan lastikler dönüşünü durdurur ve daha çok boşta olan lastikler döner. Böylelikle traktörümüzün dişli sistemi anlık olarak korunmuş olur. Patinaj sırasında bazende eşit ağırlık alan lastikler, zıplayarak dönüşünü yapar ve bu sayede diferansiyel ve şanzıman korunmuş olur. Eğer böyle bir durumda güç geri gönderilmek zorunda kalırsa, aktarım organları ciddi derecede bir zararla karşı karşıya kalır. Özellikle debriyaj kavraması ciddi bir zararla karşılaşıp, devamlı tekrar sonucunda aşınmalara yol açarak baskının ömrünü erken bitirebilir.
-Diferansiyel Kilidinin Kullanımı-
Traktör kullanıcıları çoğu zaman diferansiyel kilidini yanlış yorumlar ve hiç kullanmayanlarda vardır. Özellikle meyilli bir arazide sürüm yapıyorsak kaymayı önlemek ve tutunmayı attırmak için bu kilidi kullanmalıyız. Zira sürekli patinaj yaparak giden bir traktörün baskıları çabuk biter. Fakat ihtiyaç olmadığı halde kullanmakta çeşitli zararlara yol açabilir. Özellikle sıra başı dönüşlerde kilitli bir diferansiyel ile dönüş yaparsak, diferansiyel içindeki dişlileri kırarak makinemizinin
aktarım sistemine zarar verebiliriz.