Yılmaz hocam yavaş yavaş yaygınlaşıyor ama kimsenin kimseden haberi yok bulgaristan bu konuda çok ileride üstelik çok yardımcı oluyorlar
SM-G900FQ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Yardımcı olarak hata yapıyorlar.

Kanolada da yardımcı olmuşlardı, onlardan iyi yetiştirmeye başladık. Akıllanmayacak bizim komşu.
Şaka bir yana, hasat mekanizasyonu çok menem bir şey değil. Dünya genelinde ot toplama römorku olarak kullanılan bir aletin az revize edilmişi.
Buradaki asıl sıkıntı, bizim ülke olarak ot toplama römorklerine hiç aşina olmamamız.
Öyle ki ot toplama römorkunun herhangi bir balya bağlama masrafı yoktur. Çünkü otu bağlamaz, toplayıp yığar. Hali ile İp, tel, file gereksinimi yoktur. Çok yüksek güçte traktör istemez. Korkunç eğimini arazilerde çalışabilir. İndi bindi hamaliye masrafı yoktur. Otu preslemediği için kızışma derdi/riski yoktur. Bu sayede ot tam kurumadan, yani standart balya makinesine kıyasla ciddi oranda daha erken toplanabilir. Bundan dolayı otun yem değeri çok yüksektir. Ayrıca iş hızı muadillerinden çok yüksektir.
Peki sorun ne?
Sorun otu preslemediğiniz için hacmi çok büyük olur. Doğal olarak kocaman bir hangara ihtiyaç duyarsınız. Keza 100 balya saman için 400 balya samanlık yere ihtiyacınız olur.
Diğer sorun satış. Standart birimlerde paketlenmemiş bir malı satabilmek imkansızdır. Ne nakledebilirsiniz, ne yükleyebilirsiniz. Sadece kişisel kullanıma uygundur.
Bir diğer konu da yemleme sisteminizin preslenmiş balya değil kaba ota uygun olması lazım. 1 Balyan’ın 25 kg olduğunu bilirsiniz. Ama bir yığın otun nasıl bölecek, hayvana ne kadar vereceksiniz?
Özetle ülkemizde pikaplı ot toplama romorkları yaygın olmadığı için bu yönde bir mekanizasyon gelişimi gerçekleşmedi.
Peki bu saatten sonra gerçekleşir mi?
Piyasada bu kadar çok ve ucuz balya makinesi varken zor.
Hali ile bu hasat makinelerinin (ne kadar pahalı olursa olsun) dışarıdan alınması tek seçenek. Yeterli ekiliş alanı olmadan bu yatırımı yapmak da rantabl değil.
Hadi çık işin içinden çıkabilirsen.