Iz bırakıcılar çok işe yarayan, harika yöntemler ama onların da bazı dez avantajları olabiliyor:
- sıraları sayan tetikleyiciler ya markörden hareket alıyor, ya da tekerden. Bizde tarla içerisinde bol miktarda ağaç olduğundan, ayrıca sınırlara yanaşmasa sorun yarattığından zorunlu olmadığı sürece markör pek kullanılmaz. Çok in-bin yaptırıp zaman kaybettiriyor. Mibzerin iş genişliği de bir süre sonra ezberlediğin için ihtiyaç duymuyorsun.
- tekerlekten tahrikli olanların ise en büyük sorunu, tarayı 'kusursuz' hazırlanmış istemeleri. Malum, ayçiçeği - buğday ve kanola - buğday nöbetlerine uyguluyoruz. Ne kadar iyi işçilik yaparsan yap, belli miktar bir bitki sapı tarlada kalıyor. İşlem esnasında ayaklar yıkandığında, yada çamur topladığında mibzeri kaldırdığın an, sayaç tetiklememiş oluyor. Doğal olarak cihazın yeniden ayarlama ihtiyacı çıkıyor. Allah göstermesin, ayar bir unutulursa, vay tarlanın haline.
- Düğer etken de iz bırakıcılı mibzerde ekim nasıl yapıldıysa, bundan sonraki ilaç ve gübrlemer de aynı istikametten yapılma gerekliliği. Yön, istikamet, rota değiştiremiyorsun. Bu yöntem free, tarlayı istediğin açıdan, istediğin şekil ile, istediğin doğrultudan hatasız ilaçlama imkanı sunuyor.
Yanlış anlaşılmasın. Iz brakıcılıya kötü demiyorum. Ancak imkan olmadığında alternatifsiz değil.
Bu arada zammınız yoksa, bi 10 dakika uğrayıp, üstün körü ama karşılıklı 10-15 tane bile bayrak dikmenin öyle bir faydası oluyor ki. Hata önemli oranda düşüyor.
Youtube ' da gördüğüm bazı videolarda garmin ' in Portatif navigasyona cihazları gözüme çarptı. Başarıları nasıldır bilmiyorum ama Türkiye ' de bulma şansımız var ise denemek lazım. Belki o zihazla ile daha maliyetli ancak pratik bir çözüm bulunabilir.