Merhaba, ilginiz için teşekkürler. Ben de araştırmaya devam ediyorum, henüz sağlıklı net bir bilgiye ulaşamadım. Melas (molasses) ve şilempe (vinasse) olarak aradığımda YouTube da tonlarca melası tarlalarına pulverize eden Avrupalı çiftçilerin videoları ile karşılaştım. Avrupa ülkelerinin kanunlarını ve tarımsal yaklaşımlarının katılığını düşünürsek böylesine kolay ve rahat uygulayabildikleri bir ürün zararlı olmamalı. Öte yandan mali değerinin tarımsal öneminden değil, doğrudan endüstriyel bakış ile şeker içeriğinin yüksekliğinden kaynaklandığını düşünmeye başladım. Ayrıca melasın sülfürlü sülfürsüz versiyonları gibi şilempenin de işlenmiş (süzülmüş) ve işlenmemiş olarak satıldığını öğrendim. Neyi nasıl süzüyorlar içinden neleri alıyorlar henüz tam olarak anlayamadım. Ancak anladığım kadarıyla melasın fermantasyonu/distilasyonu sonucu şilempenin daha konsantre bir ürüne dönüşmesi birim hacimde daha fazla organik madde içermesini sağlıyor. Bu zirai açıdan kazanım olarak kabul edilebilir fakat bu seferde maya besini vb amaçlarla eklenen tuzlar mineraller gibi malzemeler ile tuz içeriği artıyor sanırım. İkna olana, aklıma yatana kadar okumaya, araştırmaya, literatür taramaya devam edeceğim gibi görünüyor.