Ayak sayısı önemli mi?
Amaç su tutumunu artırmaksa, ayak sayısı hiçbirşey ifade etmez. Hatta çok ayak işleme derinliğini düşürdüğü için kötüdür.
2-3 değil sadece bir (1) ayak bile aşağıdaki 250 hp 'paletli dozerin' canına okuyor:
O nedenle dikey toprak işleme ekipmanlarındaki ayak sayısının çok olması, iş genişliği dışında hiçbir fayda sağlamaz. O ekipmanının amacı da o olmadığına göre (adı üzerinde 'DIKEY' toprak işleme ekipmanı) yapılan işin hiçbir anlamı kalmaz.
Ben videodaki 7 ' liyi 50 hp tek çeker john Deere ' de de kullandım, 92 Hp 4x4 Kubota ' da. JD 15 cm ' den aşağı inemezken kubota standart 40-45 cm ' de çalıştı.
Şimdi ben "50hp JD ' ye 7'li çizel takıyorum'" dersem, '90 hp motorda 13 ' lü çizel kullanıyorum' diyen biri ile aynı şeyi yapmış olurum.
Gösterişe kapılmayın arkadaşlar. Amacımız toprağı olabilecek iyi ve doğru şekilde işlemek olmalı. Traktörümüzü kanıtlamak değil!..
Eğer amaç:
- 35-40cm ve daha derinden taban kırmak
- toprağın su tutma kapasitesini arttırmak
- toprağa dikey su hareketi kazandırmaksa
Kullanacağın alet çizel yada dipkazan ' dır. Yani şu:
7 ' li çizel:
Resmin Orjinal Boyutu Icin Tiklayiniz5 ' li dipkazan:
Resmin Orjinal Boyutu Icin TiklayinizYok amaç:
- toprağı 30 cm ve daha düşük bir derinlikten karıştırmak / havalandırmaksa
- kesekleri inceltmekse
- yabancı ot mücadelesi yapmaksa
Kullanılacak alet 'Tiller' yada 'büyük ayak Kültivatör'dür
Yani şu:
Resmin Orjinal Boyutu Icin TiklayinizAradaki farkı anlamışsınızdır. Birinde derine inmek, diğerinde yüzeyde kalmak amaç.
Tillerde ayağın çok olması iyidir. Motor gücünü de belli eder ama çizel ve dipkazan ' da önemli olan 'derinlik' olduğu için çok ayağa aldanmayın. Ekipmanın istediğiniz derinliğe ulaşmasına rağmen traktörünüz hala rahat gidiyorsa 1 vites yükseltir, sorunu çözersiniz.
Bu saçma durumun da tüm sorumlusu ekipman üreticileridir. Pullukta 'traktörü tutmaz, zorlamaz, yormaz' özelliği satış açısından avantaj olduğundan, aynı ibare ve iddiayı, birebir aynı şekilde çizelerde de kullanmaya başladılar. Bu da çiftçileri yanıltırak hatalı büyüklükte mal alımına neden olur.
Aşağıdaki tablo isim vermeyeceğim bir ekipman üreticisinden:
Resmin Orjinal Boyutu Icin Tiklayinizİnceleyince, tablonun ne kadar uçuk ve ütopik rakamlar içerdiğini anlarsınız.
Şöyle anlatayım: 55 hp herhangi bir motor, 7 ' li çizeli 48cm daldırıp taban patlatsın, hatta 10-20 dekarı geçtim, 100 metre gitsin, ben o motoru, o çizelle birlikte tarlada satın alırım. Ama yukardaki teknik veriler hiç öyle demiyor:)
Kısaca hani derler ya 'boyu değil, işlevi' diye.. Bu iş de öyle. Kaç tane değil, ne kadar girdiği önemli..
Amaç taban kırmaksa benim tavsiyem yukarıdaki 5 ' li dipkazanın 3 ' lüsünü 90-100 hp arası traktörde kullanmak.