toprakbilgi.com

Gönderen Konu: Salma ( Gezen ) Tavukçuluk Hakkında Herşey  (Okunma sayısı 9420 defa)

Çevrimdışı Hermiyas

Salma ( Gezen ) Tavukçuluk Hakkında Herşey
« : Ağustos 26, 2016, 10:53:43 »

Salma Tavukçuluk Hakkında Herşey

Salma Tavukçuluk nasıl yapılır?

Bu sektöre ilgi duyup ilk defa girmek isteyenlerin öğrenmek istedikleri, ‘A’dan Z’ye doğal yumurta (köy yumurtası) üretimi üzerine en önemli bilgileri burada bulabilirsiniz.  Bu yazı dizisindeki tek gayemiz size yardımcı olabilmektir.

4 BAHÇE KIŞ 01

Biz kesinlikle tavuk, yarka ya da damızlık yumurta satıcısı değiliz. Bütün bilgiler kendi tecrübelerimizden ve profesyonellerden öğrendiklerimiz dahilinde olup, eğer daha çok bilgi alınmak istenirse bize email veya telefonla ulaşılabilir ve herhangi bir talep arz edilmez.

Bu sektörde bilgisizlik ve ihmalcilik girişimcilerin kabusları olabileceği gibi bilinçlilik ve tedbir de huzur, başarı ve iyi kazanç sağlayacaktır.

Salma Tavukçulukta Kümes Kuralları :

Salma Tavukçuluk çiftliğimizin en çok önem vermemiz gereken yeri kümestir.

Kümes hangi materialden yapılırsa yapılsın sağlıklı ve verimli bir ”gezen tavuk, doğal yumurta çiftliği” sektörün gerektirdiği bazı kriterler vardır.

1 metre kare alana 6 tavuk koyulur.
100 tavuk için 16 M2.
500 tavuk için 83 M2.

1000 tavuk için 166 M2. (10 metre genişliğe 16 metre uzunluk)

Bu ölçüler tavukların rahatça gezinmeleri için ve kışın birbirlerini sıcak tutmaları için ideal.

Kümesin uzun tarafı güney yönüne bakmalı ve bu yönde bırakabildiğiniz kadar pencere olmalıdır.

KÜMES Collage

Kümesin etrafında, tavuklara rahatsızlık verebilecek abartılı ses, ışık-ısı veya duman gibi zararlı durumların çaresine bakılmalıdır.

Salma Tavukçulukta Işıklandırma Tertibatı:

Yarkalar geldiğinde kümeste 10 gün boyunca 24 saat ışık olması gerekir.

Yolculukta aldıkları yorgunluk, korku ve stresten dolayı birbiri üzerine binmek isteyeceklerdir.

Gece karanlıkta bırakılırsa daha da korkabilirler. Böyle olursa ölümler artacaktır.

İlk 10 günden sonra yarkalar dışarıya salınmaya başlanır ve kümeste normal ışıklandırılmaya geçilir. Bu tavukların günde 17 saat aydınlıkta olması şarttır. Siz, yaz mevsiminde ve kış aylarında bunu kendiniz ayarlamalısınız.

Tavuklar alacakaranlığı sevmez, o yüzden sabah gün doğmadan ve akşam karanlık çökmeden ışıkların açılması gerekir. Bulunduğunuz bölgeye göre, ışıkları kapatma vaktini tavukların 17 saat aydınlıkta kalabilecekleri şekilde ayarlayınız.

Sağlıklı Tavuklar için Kümes ISI Derecesi:

Kümes içinde kış aylarında en düşük 5°C ve sıcak yaz aylarında 25°C’ler en uygun ısı sınırlarıdır. Eğer sıcaklık  0-5°C ‘lerde ise bazı önlemlerin alınması gerektiği, verim kaybının (yumurtaların abatı ve gramajı dahil) beklendiği kritik sıcaklık dereceleridir. Bu durumlarda tavuklar folluklarda birbiri üstüne tüneyip ısınmaya çalışırlar. Önlem alınması tavsiye edilir.

Kümesinizin ısısının kesinlikle 0°C’den aşağı düşmesine izin vermeyiniz. sonbahardan sonra gelen ilk soğuklar çok önemli. Yaz sıcaklıklarında  30°C’den yukarısı da sakıncalıolup vücut sıcaklığında öldürücü üst sınır 47°C’ dir.

Salma Tavukçuluk Kümesinde Kullanılan Materialler :

Çadır, betonarme veya prefabrik…

Havadar olması şart. Yeteri kadar penceresi yoksa havalandırma fanı takılabilir.

Sıcak ve soğuk mevsimlerde tavukları korumak için kümes izolasyonlu olmalı.

Eğer betonarme ise duvarlar sıvalı olmalı.

Çatısı metal ise tavanı yalıtımlı olmalı.

Çatıda ışık geçiren plastik paneller kullanılıp içeriye ışık girmesi sağlanabilir.

Bu hem tavuklar için hem de elektrikten tasarruf etmeniz için iyidir.

Tabanı beton olmalı.

Tabanı talaş veya çeltik (pirinç kabuğu) ile yaz aylarında sadece betonu kaplayacak şekilde ve kış aylarında 5 cm kalınlığında kaplanmalıdır.

Temizlik için, ilaçlama için traktör girebilecek kapı bırakılmalıdır.

Tavukların rahatça girip çıkabilecekleri kapılar bırakılmalıdır.

Gelincik ve sansar gibi hayvanların  girebileceği delikler olmamalı.

Salma Tavukçulukta Tünekler :

Tünekliklerin önemini ne desemde vurgulasam bilmiyorum. Her tavuk için 18 cm uzunluğunda tavsiye edilir ama tavukların mutluluğu için, tüneklerin boy boy olması lazım.

Bazı tavuklar çok yüksekte uyumayı yeğlerken bazı tavuklar alçak tüneklere ihtiyaç duyar.

Eğer alçak tünek yoksa yerlerde, folluklarda birbirlerinin üstlerine tünerler. Pislerler.

Yerlerde tüneyince haşerata daha çok maruz kalacaklardır.

TÜNEK
Salma Tavukçulukta Folluklar :

Her 6 tavuk için 1 folluk.

Follukların yerlerde değil, yerden 1 metre yüksekte olması iyi olur.

Böylece tavukların yere yumurtlayıp hem yumurtaları kirletmelerini hem de yerden haşerat kapmalarını bir nevi önlemiş oluruz.

Folluk genişliği eğer ahşaptan yapılıyorsa, 30X40 cm ebadında olabilir.

Folluklar tavuklar için kümesin en güvenilir ve loş ışıklı bölümünde olmalıdır.

Keleter veya meyve sebze kasalarından da folluklar yapılabilir.

FOLLUK Collage
Salma Tavukçulukta Yemlikler :

Eğer Çiftliğinizi 3 bin tavuk civarında planlıyorsanız otomatik yemlikleri değerlendirmenizi tavsiye ederim. Hem işçilik hem de yem kaybını en aza indirme bakımından akıllıca olabilir.

Asma yemliklerinizi kümese öyle bir yerleştirin ki, kümesinize traktör girebilsin.

Küçük yemlikler büyük hacimli yemliklere nazaran daha sık doldurulmak gerekecektir.

12 kg lık asma yemlikler uygundur.

Arazinizin yeşillik durumuna göre kümes dışına da bir kaç yemlik konulabilir.

En önemli husus; ister küçük ister büyük yemlik seçin, 1000 tavuk için 30 asma yemlik kullanın. Özellikle yarkaların yeni geldiği günlerde fazla yığılma olmayacak ve ölümler minimuma inecektir.

Salma Tavukçulukta Suluklar :

Daha yeni bir teknoloji çıkana kadar, şu an ”nipel suluk” denilen ve metreyle satılan suluklar fevkalade uygun.
Yarkalar zaten nipel suluk tertibatına alışık. Fiatları gayet makul.

Fazlasıyla alın ve su tertibatınızı kurun.

Yaz aylarında ne kadar su zebil olur, dökülür, sızma taşma yapsada farketmez. Havalar sıcak olduğundan hemen kuruyacaktır. Ancak kış aylarında sulukların altı devamlı yaş kalır ve çamurlaşır. Tavuklar bu çamurları folluklara taşırlar ve yumurtalarınız kirlenir. Onun için, suluklarınızı orta yere değil de duvar kenarına veya siz ce daha da uygun olabilecek bölüme konumlandırabilirsiniz. Traktörle kümesi temizlemesi de kolay olsun.

Büyük su tankınızın yanı sıra, kümesin içine de 100 litrelik bir su tankı koyun, aşı ve vitamin uygulamasında fayda sağlayacaktır.

Yazın sıcak günlerde tavuklar arazide dolaşırken çok su ihtiyacı oluyor ve kana kana su içmek istiyorlar. Aynen yemliklerde olduğu gibi, araziye de suluk koyunuz.

Bu suluklar nipel değil de şamandıralı olsun ki tavuklar bol bol su içebilsinler.

Salma Tavukçuluk Kümesi İçin Talaş :

Yaz aylarında çok fazla talaş yaymaya gerek yok, beton zemini kaplasın yeterli.

Az geldiyse, tavuklar deşinince zeminde çıplak beton belirmişse biraz daha ilave edebilirsiniz, kolay.

Son baharda eğer talaşınız çok kirlendiyse, çamurlaştıysa, temizlemek gerekir. Ve yeni talaşınızı 5 cm kalınlıkta olacak şekilde yayınız.

Toz talaş kesinlikle kullanılmaz.

Çeltik (pirinç kabuğu) bulabilirseniz onu tavsiye ederim.

Salma Tavukçulukta Arazi Nasıl Olmalı ?

Salma tavukçulukta arazi çok önemli.

Doğal yumurta üretme işi çocuk oyuncağı değildir, eğer herşeyi bilinçli ve planlı yaparsanız başarı gelecektir.
Tavsiye edilen, olmazsa olmaz arazi alanı 1000 tavukta 4000 M2 dir (4 dönümdür).

Fakat, ne kadar geniş araziniz olursa o kadar avantajlısınız.

ARAZİ Collage

Tavukları zararlı mahluklardan korumak için arazinizin etrafını bahçe teliyle güvene alınız. Ayrıca, arazinizi ucuz kümes telleriyle bölümlere ayırıp; içine hasıl ot ve yonca benzeri yeşillikler ekebilirseniz tavukları dönüşümlü olarak bu alanlara yayabilirsiniz.

2şer dönümlük bölümler olabilir, ne kadar çok bölüm yaparsanız o kadar iyi.

Kümesin kapılarının araziye açılan bölümü yazın güneşten kışın yağmurdan korunabilirse çok iyi olacaktır. Naylon kanaviçe olabilir. Eğer kapı önü çamur olursa tavuklar bunu kümese taşırlar. Hem yerler çamurlaşır hem yumurtalar kirlenir.

Kapı önü kepçeyle düzeltilip yağmur sularının birikilmesi önlenebilir.

Araziye bir miktar kum, bir miktar ince taş/humus/mıcır ve taş/mermer tozu dökülebilir.

Bunlar tavuk için faydalı şeylerdir.

Arazi arada bir sürülebilir, tavuklar eşinmeyi çok sever.

Arazide yemlik ve suluk bulundurulması tavukları mutlu edecektir.

Bu işte yumurta verimi kesinlikle tavukların mutluluklarıyla alakalıdır.

Yaz kış her gün %90 verim almak gayet olağandır.

Salma Tavukçulukta Uygun Yem Kullanımı :

Tavuklar hergün 100-120 gr. yem yerler.
1000 tavuk günde 120 kg. eder.

Projenizin her aşamasını 4 dörtlük uyguladınız, geldik asıl meseleye:

Yem masrafı ve yumurtaların satışı! İşte salma tavukçuluğun püf noktası burası.

Çiftliğinize geldiği andan itibaren, o tavuk o yemi yiyecektir.

”Ben buğday vereceğim, darı/mısır verceğim” yok. ”Arazim geniş salacağım” olmaz.

O yem masrafı kaçınılmaz bir faktör.

Ancak, arazi bölümünde bahsettiğimiz gibi tavukları yayarak yem masrafını biraz olsun düşürebilirsiniz.
Fenni yemlerinkatılımları başlıca mısır, soya, çiğdem ve yoncadan oluşur. Firmasına göre buna ilave elementler kullanılabilir. (Burada şunu da belirtmekte fayda var, Organik yumurtada kullanılan % 100 doğal yem GDO suz olduğu varsayılır ve fiatı yüksektir.)

Bunların protein içeriği sizin vermek istediğiniz sadece mısır ve buğdaydan çok daha fazladır ve onun için tavuklar %90 ‘lık yüksek verime ulaşırlar.

Yarkalar geldiğinde, bunlar yumurta tavuğu diye hemen yumurta yemi vermeyiniz.
Onların düzgün gelişmesi için ”piliç geliştirici” yemi verin, ta ki yarkaların kılavuz yumurtaya başlayıp %5 randımana ulaşmalarına kadar.

Bu aşamadan sonra yarkalarımıza ”peak yemi” denen yeme devam ediyoruz ki; yumurtanızın boyu büyüsün. Bu yarkaların 28 ila 40ıncı haftaları arası olabilir. Peak yemi protein değeri 17 nin üstünde olan ve bazı yem firmalarının ”birinci dönem” dediği yemdir ve normal yumurta yeminden 5 ila 10 TL civarı fazla olabilir.

Doğal, gezen tavuk yumurtasının ağırlığı 55-65 gr. arası olmalıdır.

Daha sonra yumurta yemine geçebilirsiniz. Lütfen kullandığınız yemin protein miktarının düşük olmamasına dikkat edin. Firmanızdan tavsiye alabilirsiniz.

Tavuklarınız yemliklere geldiğinde boş bulmasınlar, zaten onlar ihtiyaçları olduğu kadar yerler.
Salma Tavukçulukta Hangi Aşılar Yapılmalı ?

Yarkalar zaten bütün aşıları yapılmış olarak geleceklerdir.
İş yaptığınız firma çok güvenilir olmalı.

Firmayla devamlı irtibat halinde olun, onlar sizi yönlendirecektir, sadece yarkaları almadan önce değil, aldıktan sonra da size destek vereceklerdir.

Yarkalar geldikten sonra, firma tavsiyesiyle vitamin verilebilir.

Yılda 4 defa VEBA aşısı yapılması gerekir, suya karışarak verilen kolay bir aşıdır.

Sizin dikkat etmeniz gereken, tavukları devamlı inceleyip herhangi bir anormal hareketlerini firmayla paylaşmaktır. Anormal belirtilerin başlıcaları; tüyleri veya göğsü kabarmış, burunları akan, gözleri kapanmış, içeride bir hapşırık tıksırık sesi, yem yemeyenler, yavaş ve ağır hareket eden veya hiç hareket etmeyen tavuklar olarak sıralayabiliriz. Bunun yanında topallayan tavuklar, ayağı siğilli tavuklar olabilir.

HASTALIKLAR Collage

Erken teşhis büyük ihtimalle iyi sonuçlar verecektir.

Ama en iyi sonuçlara, hastalıkları kümesimizden uzak tutarak varmalıyız.  Temiz, tedbirli ve bilinçli olursanız korkulu rüyalardan uzak olursunuz.

Burada; kümesteki hava durumunun önemini tekrar belirtmekte fayda var. Kümesteki hava temiz olmalı. Aşırı sıcak veya soğuk olmamalı.

Tozlu olmamalı. Aşırı azotlu, kokulu olmamalı.

Tavuk hastalıkları üzerine geniş bilgilere bu sayfadan ulaşabilirsiniz

Salma Tavukçulukta ırk Seçimi :

Kümes, arazi,tünekler ve yemin çok önemli olduğunu öğrendik. Tabiiki yumurtayı doğuracak, kuracağınız sistemin kraliçeleri olacak olan öge tavuklardır. Tavuk seçiminizi ve alacağınız firmayı doğru seçiniz. Yumurtaya başladı diye yaşlı tavuk satan, haftasını doldurmamış yarka satan, hem bakımsız hem hasta yarka satan şirketler var.  Size normalinden daha çok verim alacağınızı söz verecek olan şirketler var.  ”Yarkaların arasına horoz veriyoruz, bundan gayri tavuk almanıza gerek yok, kendiniz çoğaltıyorsunuz” diyen şirketler olacaktır.  Yok öyle birşey.   Bize ulaşın, bilen insanlara sorun ama sakın hataya düşmeyin, zira tavuk şirketleri sizin duymak isteyeceğiniz herşeyi söyler ve kanınıza girerler. Mal gönderdikleri çiftlik sahipleriyle görüşün, doğru insanlara ulaşın.

tavuk IRK

Almak istediğiniz yumurtanın rengi, seçeceğiniz yarka cinsinin en büyük sebebi olacaktır.     Bazı insanlar şu renk yumurtanın doğal yumurta, şu renk yumurtanın satışı daha kolay ve kazançlı iddialarında bulunabilir. Bu, bulunduğunuz coğrafyadaki insanların yumurta tüketimindeki seçimlerine göre doğru da olabilir. Dikkat edilmesi gereken husus, bazı tavuk cinsleri diğerlerine nazaran daha az yem tüketip daha çok yumurta verimi sağlamasıdır. Yumurta ırkı olarak genellikle ”Lohman Brown” tavsiye edilir. Bunu; Ligorin denilen ”Dekalb Leghorn”, Ankara tavuğu denilen Ataks ve Pleymouth cinsleri takip eder.

Yarkalar genellikle 20 inci haftalarında, ilk ”kılavuz” yumurtalarına başlamak üzereyken müşterilere ulaştırılır.

Geldiklerinde gagaları kesik olabilir, bu birbirlerine verebilecekleri zarardan dolayıdır.

İlk 10 gün çok önemlidir. Sisteminiz iyi kurulmuşsa, %5 olan ölüm zaiatı minimuma indirilebilir. Yarkaların çabuk adapte olması sağlanabilir.

İnternet forumlarında ve şahsi kişilerden duyulabileceği üzere; ”200 tavukla başlamak, 500 tavukla denemek istiyorum” deniliyor.  Eğer zeytinliğiniz veya meyve bahçeniz var ise, hobi olarak oraya tavuk koymak istiyorsanız bu gayet güzel fikir olabilir. Fakat kazanç sağlamak istiyorsanız 2000 üstü tavuklu sistem kurmanız tavsiye edilir.

Hatırlamanız gereken temel şudur: Tavuklarınız kümesi ne kadar çok sever de mutlu olurlarsa, o kadar az sıkıntı yaşanacak ve o kadar da çok verim vereceklerdir.

Yumurtayı Satma ve Pazarlama :

Bu kesinlikle sizin durumunuzla, joğrafyanızla ve kendi kaabiliyetinizle ilgili bir husustur.  Proje aşamasındaki planlar çiftlik kurulduktan sonra gerçekleşmeyebilir. ”Pazar yeri savaş yeri” demiş Atalarımız, Gerçekten pazarınız ne kadar güçlüyse malınız o kadar kalitelidir. BAĞLANTI AĞINIZIN ne kadar önemli olduğunun ne kadar üzerinde dursak azdır burada. Bu konudaki negatif ve pozitif tecrübelerimizi lütfen ”biz nasıl yaptık” sayfamızda okuyunuz.
Son Söz :

Salma tavukçuluk sektörü tahmin edildiği kadar kolay değildir. Çocukluğunuzda tavuklarınız vardı, birşeyler biliyorsunuz sanırsınız ama alakası yoktur. Maalasef, veterinerler bile gezen tavuklar, salma tavukçuluk ve doğal tavuk yumurtası üzerine çok bilinçli değil. Hiç birisinin dediği diğerini tutmaz. En ufak sıkıntınız olduğunda ilk yardım alacağınız yer yarkalarınızı güvenle alacağınız firmadır.

Gerçek şu ki; bilerek ve öğrenmek isteyerek kurallarına uygun yaparsanız bu işi, hem çok rahat edeceksiniz hem de çok para kazanacaksınız. Sabahtan yem verir yumurta toplarsınız. Öğle vakti işiniz biter; Ailenizle ve çocuklarınızla beraber olun, bahçenizle uğraşın veya diğer hobilerinize vakit ayırın.

Özgürsünüz.

Salma tavuk doğal yumurta çiftliğiniz şimdiden hayırlı olsun.

 

Çevrimdışı Cebrail68

Ynt: Salma ( Gezen ) Tavukçuluk Hakkında Herşey
« Yanıtla #1 : Eylül 14, 2016, 17:31:29 »
paylaşım için teşekkürler

Çevrimdışı Mstfaclk54

Ynt: Salma ( Gezen ) Tavukçuluk Hakkında Herşey
« Yanıtla #2 : Haziran 10, 2019, 11:43:06 »
Merhaba . Kendi köyümde yetiştirmek istiyorum.  Aylık 1300-1600 tl gelir sağlamak için kaç adet tavuk yetiştirmem gerek ? Ortalama

Çevrimdışı Stronger

Ynt: Salma ( Gezen ) Tavukçuluk Hakkında Herşey
« Yanıtla #3 : Haziran 11, 2019, 09:01:08 »
Proyem kullanıyorum. 50 kg çuvalı 125 TL.

Bu yemden 135 gr ortalama yiyorlar. Kışın yem tüketimi 155 gr a kadar çıktı.

2,5 TL/kg * 135 gr : 34 Kuruş yem maliyeti

1000 tavuk için hesap yaparsak günlük 340 TL yem maliyeti oluyor.

1000 tavuk günlük yazın %80 oranında yumurtluyor. Yani 800 yumurta alıyoruz.

800 yumurta için viyol maliyeti ise 32 TL

Sadece yem ve viyol maliyetimiz 372 TL (Bakıcı,  Işık, Su, nakliye ve diğer giderler hariç)

Buna göre yumurta maliyetimiz : 372 TL / 800Yumurta : 0,47 TL

1000 Tavuk bakan biri için yumurta başı işçilik : 0,15 TL ............. Su ve Elektrik için : 0,03 TL

Kısaca 1000 tavuk bakan bir kardeşimizin toplamda maliyeti : 65 Kuruş.

Bende durum böyle.... Görüldüğü üzere en büyük gider yem. Bu yemi yemeyince de yumurta verimi düşüyor.

Soya ezmesi, Buğday, Mısır fleksi verdim. Belki yem tüketimi azalır yem maliyeti azalır diye. Ama bu seferde yumurta verimim düştü ve maliyet arttı.

Sizin düşünceleriniz nelerdir? Bu maliyetle bu iş çok karlı değil.

Çünkü markette 30 lu yumurta kolisini 9 TL den satıyorlar. Hadi iyisi 11.50 TL olsun. Bu fiyatlarla nasıl rekabet edilebilir. (İstanbul market fiyatı)

Diyelim tek tek perakende satmaya kalktık. Günde 800 yumurtayı satmak hele ki her gün bu miktar yumurta satmak gerçekten zor.

Çevrimdışı of@s

Ynt: Salma ( Gezen ) Tavukçuluk Hakkında Herşey
« Yanıtla #4 : Haziran 11, 2019, 10:40:20 »
Toptan kaça satıyorsunuz?
Kışın giderler artarken verim düşüyor. O da ayrı bir stres kaynağı sanırım.
Yumurta verimi düşen tavukları organik köy tavuğu (!) diye satanlar oluyor. Siz bu tavukları ne yapıyorsunuz?

Kar elde etmenin yolu maliyeti düşürmek ve/veya kar marjını  artırmaktan geçiyor.

Yem meselesini irdelemek lazım. Sanayi yemini analiz ettirmek ve çıkan sonuca göre kendiniz bir karışım yapabilirsiniz. Tavukları tesadüf gruplara ayırıp maliyet-verim-saglik-sürdürülebilir yönleri degerlendirilebilir. Tabi bu da bir maliyet ama mevcut tabloda Ya bu deveyi gütmek yada bu diyardan gitmek lazım.

Çevrimdışı Stronger

Ynt: Salma ( Gezen ) Tavukçuluk Hakkında Herşey
« Yanıtla #5 : Haziran 11, 2019, 11:15:59 »
Tavuklar 3 yaşında. Daha elden çıkartmadım.
Tavuk sayısını arttırmak çözüm değil. Daha büyük zarar ettirir. Çünkü toptan bir kaç market ile görüştüm 40 kuruştan istiyorlar. Organik ürün satanlarla görüştüm 54 kuruş dediler. Hesap ettiğimde bu maliyet beni kurtarmıyor. O yüzden tavuk sayısını arttırmanın anlamı yok.

Yumurtaları elden ev ev gezerek 1 tl den vermeye çalışıyorum. Bazı müşterimlerim daha çok alıyor onlara 75 kuruşa veriyorum.

Bu iş zor. Tek tek ev ev gezerek satmak kolay değil. Tavuk sayısı artsa satamam. Toptan versem maliyet kurtarmıyor. Yemi ucuzlatmak için kendi ürünlerimden versem yumurta verimi düşüyor. Bilmiyorum ne yapacağım.

Biraz inceleyince maliyeti düşürmek için hayvanların gezmesini engellemek yem tüketimini düşürüyor. Yani kafes sistemine geçmek lazım. Kafes yatırımı yapmak lazım. Ancak bu seferde gezen tavuk olmuyor. Bu da insanları kandırmak olur. Ben 50 dönüme yakın yerde bakıyorum. Tavuklar gerçekten çok büyük alanda gezebiliyor.

Çevrimdışı of@s

Ynt: Salma ( Gezen ) Tavukçuluk Hakkında Herşey
« Yanıtla #6 : Haziran 11, 2019, 14:14:00 »
Yanlış hatırlamıyorsam 2,5-3kg temizlenmiş yaşlı yumurta tavuğunu 30-35tl/adet satıyorlar.
12tl/kg ortalama diyelim. 1kg et için nette 2kg yem gerekiyor değilmiş. Net birsey demek zor ama siz bunu 3kg ve kendi mahsulunuz olarak düşünün. Toplam 10kg bile yese 5-6kg fabrika yeminden hesaplı.

Yumurtanın ağırlığını 55gr, satış fiyatını ise 75krş dersek onun kg fiyatıda 14tl civarında oluyor. 1kg yumurta yaklaşık 18 adet. %80 verimle bir tavuk 22 günde 18 yumurta veriyor. Bu süre zarfında tavuk 3kg yem tüketiyor.

İkisininde farklı avantaj ve dezavantajları mevcut. İkisinide yaparsanız daha butik iş olabilir. Hemde yumurtanın fiyatını düzenli müşterilerede 1tl ye daha kolay satarsınız

Bu hesabı referans aldığımızda belki önümüze alternatif bir seçenek çıkabilir.
Etlik tavuğu mu yoksa yumurtayı satmak mı kolay?

Çevrimdışı Stronger

Ynt: Salma ( Gezen ) Tavukçuluk Hakkında Herşey
« Yanıtla #7 : Haziran 12, 2019, 15:12:22 »
Yumurta. Tavuk satmadım. İstanbul da temizlenmemiş tavuk alan olmaz. O da ayrı bir. O yüzden şimdilik yumurtaya devam. Bir yandanda elimde yaşlanmaya başlayacak tavukları ne yaparım diye bir çözüm bulmam lazım.

Çevrimdışı of@s

Ynt: Salma ( Gezen ) Tavukçuluk Hakkında Herşey
« Yanıtla #8 : Haziran 12, 2019, 16:30:56 »
Elbette temizlenmiş düzgün paketlenmiş hatta soğuk zincir düşünmüştüm.
Tabi durumu en iyi siz bilirsiniz.

Çevrimdışı Ali SARAÇ

  • Admin
  • çok çok yazan üye
  • *****
  • İleti: 1815
  • Yer: Manisa-Alaşehir
  • Yaş: 34
  • Toplam beğeniler: 302
  • Adalet Asalet Merhamet
    • Profili Görüntüle
Ynt: Salma ( Gezen ) Tavukçuluk Hakkında Herşey
« Yanıtla #9 : Haziran 24, 2019, 22:38:51 »
Merhaba . Kendi köyümde yetiştirmek istiyorum.  Aylık 1300-1600 tl gelir sağlamak için kaç adet tavuk yetiştirmem gerek ? Ortalama
Bende 20 adet var günlük ortalama 15 adet yumurtaları oluyor ve 1 tlden satıyorum pazar sıkıntısı yok ancak 250 adeti geçtiğinde işletme belgesi gerekiyor ve prosedürü ağır .. para kazanmak icin yem vermemek lazım ot börtü böcek yiyecek .. bende hiç yem yok ..